Jean León – en spanjor med glöd

Från Penedès bördiga jordar i Spanien till lyx och glamour i kändistäta Hollywood. Och så tillbaka igen. Det här är historien om Cefarino Carnón som reste till Amerika för att sedan återvända till sitt hemland och trotsa de spanska vinlagarna.

Jean León är en bodega i Spaniens nordöstra hörn i landets mest välmående region, Katalonien. Vinhuset grundades av Cefarino Carnón 1963 i Penedès och har sedan dess varit en framgångssaga. Cefarino åkte till Hollywood som ung och fick jobb på den berömda lyxrestaurangen Villa Capri som ägdes av Frank Sinatra och Joe di Maggio, där kom han dagligen i kontakt med kändisar och beslutade till slut att öppna sin egen restaurang, La Scala, som snabbt blev en av de mest populära krogarna i Hollywood. Restaurangen öppnades 1956 och i samband med detta så tog han även artistnamnet Jean León. Efter några kurser inom vinodling vid UC Davis i Kalifornien blev längtan efter Spanien och drömmen om en egen vingård dock för stor, flytten tillbaka till hemlandet var ett faktum. Här köptes 150 hektar upp och Jean började plantera franska druvor, något som inte alls gillades av vinnäringens kontrollorgan Consejo Regulador. Det första vinet lanserades 1969 och kort därefter gjorde han sig snabbt ett namn som kvalitetsproducent med sina kraftiga och långlivade viner.

Jean León 3055 Chardonnay 2012 (art. nr 74829, 129 kr) är ett vitt vin som produceras av 100% chardonnay. Druvorna växer i kalkrika lerjordar och skördas sista veckan i augusti. Musten jäser i ståltankar och lagras sedan på ekfat. Ett fruktigt och elegant vin som bjuder på solmogen citrus, gula äpplen och rostade ekfatstoner. Det är torrt och medelfylligt med en frisk syra och mycket karaktär, fantastiskt till grillade fisk- och skaldjursrätter.

Jean León 3055 2012 Merlot Petit Verdot (art.nr 74818, 129 kr) är ett rött fruktigt kraftpaket som ger oss en skön kompott av blåa och röda bär, kryddor och lite fat. Vinet är merlotdominerat med en liten inblandning av petit verdot, druvorna skördas för hand i slutet av september, efter jäsning i ståltank flyttas musten över på ekfat och får vila fyra månader för att sedan lagras ytterligare åtta månader på flaska. Fruktigt och mjukt, modernt och generöst. Perfekt till det grillade köttet med krämiga såser.

Jean León La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2003 (art.nr 85148, 279 kr) är en mogen spanjor med personlighet och stil. Druvorna, 100% cabernet sauvignon, plockas från den åtta hektar nobla vingården Vinya La Scala där rankorna växer i mager och stenig jord med utmärkt dränering. Skörden sker i september, musten jäser i ståltankar och dras sedan över till ekfat av både franskt och amerikanskt ursprung där vinet vilar under 24 månader. Vacker tegelröd färg med toner av mogna mörka bär, ceder, fat och lite jordiga inslag. Medelfylligt med påtagliga men välintegrerade tanniner. Klassiskt, komplext och galet gott till eleganta rätter av fågel med krämiga och smakrika tillbehör.

När Jean León var i Penedès blev han mycket god vän med Miguel Torres, en annan kvalitetsvinmakare i området, och mot slutet av sitt liv valde Jean att sälja sin vingård till Torres, 1994 avled den uppskattade och begåvade producenten. Vingården drivs idag av Mireia Torres, dotter till Miguel, och består av 62 hektar där klassiska franska druvor odlas tillsammans med de inhemska spanska. Miguel Torres fortsätter att buteljera vinerna under namnet Jean León för att hedra minnet av sin gamle vän. Jean León har länge varit en av mina favoriter och jag kan väl erkänna att jag är lite smått förälskad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *