Vin till påskmiddagen

Vår största kristna högtid närmar sig med stormsteg och vi har några härliga lediga dagar att se fram emot, vi får hoppas att solen visar sig och att första veckan i april bjuder på ett fantastiskt vårväder. Nu för tiden har påsken blivit en helg där familj och vänner samlas för att umgås med varandra, njuta av god mat och sköna drycker, där det religiösa budskapet har hamnat lite i skymundan vilket för mig personligen spelar mindre roll. Mat, vin och lite semester duger gott åt mig…

Vår traditionella påskmat skiljer sig inte markant från maten vi äter vid jul men den största skillnaden är väl att vi byter ut skinkan till lamm. Och lamm är något som är väldigt tacksamt att sätta dryck till och då speciellt vin. Men om vi börjar från början… Påskhelgen är en fest och då krävs det såklart lite bubblor! Börja med att spilla en torr, frisk och fruktig champagne i glaset. Valet faller på Palmer Blanc de Blancs 2008 (art. nr 7553, 314 kr) som är en riktigt bra årgångschampagne där gula äpplen, citron, mjölkchoklad och mineral dominerar. Denna champagne är mycket fräsch med en generös frukt och den blir perfekt som apéritif tillsammans med lite salta tillbehör som torkad skinka, parmesanstänger och oliver. Festen kan börja!

Till förrätt väljer jag att servera ett antal smårätter med den gemensamma nämnaren fisk och skaldjur: lax med hovmästarsås, chili- och korianderkryddade räkor och avokado med kräftstjärtar och mangosalsa. Vad väljer vi då för vin till denna saliga blandning av läckerheter? En halvtorr riesling med en krispig syra klarar av det mesta och blir ett utmärkt alternativ, prova en klassisk riesling med lite mognad från tyska Rheingau, Weingüter Wegeler Oestricher Lenchen Riesling Spätlese 2002 (art. nr 91234, 129 kr). Detta vin kommer från en familjeägd vingård som producerat vin sedan 1882 och ger oss mängder av frukt där torkade persikor och aprikoser går i täten tillsammans med honung, mogen citrus och petroleum. Det är inte varje dag som vi hittar en sådan komplex riesling för dessa pengar, så passa på så länge vinet finns kvar på hyllorna, ett riktigt klipp med sin sammansatta framtoning om ni frågar mig!

Huvudrätten består av lamm som kryddats med timjan, rosmarin och citron och till detta serverar jag en krämig gratäng av potatis och jordärtskocka. Vinvalet är relativt enkelt och vi hamnar i södra Frankrike, närmare bestämt i Rhônedalen med sina fruktgenerösa och kryddiga röda viner. Crozes Hermitage Cave de Tain 2011 (art. nr 2815, 103 kr) är ett medelfylligt, fruktigt och kryddigt vin från norra Rhône som bjuder på mörka bär som björnbär tillsammans med viol, lakrits, rostade ekfat och peppriga toner. Vinet produceras av syrah och syran är frisk och tanninerna är påtagliga men välintegrerade. Fantastiskt gott! Föredrar ni ett vin med mer fyllighet och koncentrerad frukt är Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2012 (art. nr 90027, 267 kr) ett mycket trevligt alternativ. Här pratar vi om en utvecklad arombild där vi hittar mörka bär, lavendel, lakrits, oregano, peppar och kakao. Fylligt och komplext men samtidigt strukturerat och elegant.

Till dessert väljer jag att bjuda på en syrlig citroncheesecake som toppats med lite hallon och mynta och spiller en frisk, söt och alldeles underbar Moscato d’Asti G.D Vajra 2013 (art. nr 91249, 99 kr) med lite bubblor i glaset. Vinet är lätt mousserande med toner av fläder, citrus och päron och är fulländat till denna typ av dessert. Jag väljer den här avslutningen inte bara för att det är galet gott utan också för att fira att våren har kommit och att den är här för att stanna!

Glad Påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *