Pampiga Barcelona och magiskt besök hos Recaredo

Jag landade i ett vackert Barcelona med klarblå himmel och strålande sol som sällskap, Medelhavet drog in friska men härliga vårvindar och jag var fylld av förväntan. En stad som sägs ha allt med puls, kultur, historia, shopping, stjärnkrogar och samtidigt fina sandstränder som sträcker sig så långt ögat når. För att inte tala om de mångfacetterade vinerna som produceras runtomkring.

Barcelona ligger i den nordostliga vinregionen Katalonien och strax norr över vindistriktet Penedès. Här har bönderna odlat druvor och producerat vin sedan 400 f. Kr och de som introducerade vinodlingen i området var de grekiska sjöfararna. I Penedès finns allt mellan himmel och jord. Mousserande vin i form av cava har sin vagga här och internationella druvsorter samsas med traditionella druvor för att skapa en bredd av vinstilar som är både spännande och storslagna. Producenter i området, vars fokus ligger på stilla viner, är kultförklarade Miguel Torres, Jean Leon och Albet I Noya. När vi pratar om cava, Spaniens mousserande stolthet, så håller välkända namn som Freixenet, Codorníu och Juvèy Camps till här, bland många andra. Men även den mer exklusiva och hantverksmässiga producenten Recaredo, och det var just här som jag spenderade en underbar dag som jag sent kommer att glömma.

Bodegas Recaredo hittar vi i deldistriktet Alt Penedès (Upper Penedès eller Penedès Superior som det också kallas), det område som ligger längst från kusten och på en höjd upp mot 800 meter över havet på sina ställen. Här är det betydligt svalare men med lika många soltimmar, vilket ger mogna druvor med hög syra och bra koncentration. Recaredo ligger inklämt mitt i den sömniga byn Sant Sadurnì d’Anoia, knappt fem mil väster om Barcelonas pulserande gator och torg, och det är här som allt händer efter att druvorna skördats. Pressning och jäsning ovan jord. Lagring, degorgering och buteljering under jord. Jag beger mig iväg tillsammans men Ton Mata, bodegans önolog och ägare, på kringliga vägar bort från byns charmiga centrum. Förbi vingårdar där druvor odlas och växer på lika många olika sätt som vinerna får olika karaktär och personlighet. Efter ungefär 15 minuter stannar vi vid en oerhört rofylld plats. Vingårdar, gräs, skog och mylla. Solens strålar värmer oss från den krispiga luften och vi är tryggt omringade av bergen varav det mytomspunna berget Montserrat stolt reser sig upp i skyn, som en ståtlig skugga av något större. Montserrat är hem åt Kataloniens skyddshelgon, den svarta madonnan, berget har även avbildats av bland annat Picasso och är dessutom ett naturreservat. Sagolikt. Efter mysiga promenader och givande samtal längs vackra vinfält där det naturliga kretsloppet får största uppmärksamhet är det dags att bege sig hemåt innan mörkret faller. Vi kommer tillbaka till bodegan sen eftermiddag och jag är laddad med kunskap, förståelse och välbehag. Jag leds in genom de väldesignade grindarna och ner till vinkällaren som byggdes rakt under Recaredo Mata Figueres hus redan 1924, och visst har det hänt en del sedan det första spadtaget men även om ytan är polerad så andas här historia, passion och engagemang. Det är här i källaren som vinerna långlagras och degorgeras för att sedan buteljeras och säljas på marknaden. Recaredos viner är alla producerade med omsorg och av galen kvalitet. Dagen avslutades på bästa sätt med en nydegorgerad Turo d’en Mota 2003 (vingårdens absoluta toppvin), kyld till perfektion i källarens 16 grader. Magi.

Åk till Barcelona och upplev allt vad staden har att erbjuda men glöm inte bort vingårdarna, ett stenkast därifrån. Besök de stora cavahusen men också de små familjeägda producenterna, då förstår ni skillnaden mellan fabrik och småskalighet, så som det även ser ut i vinets romantiserade värld. Besök hos Miguel Torres och Jean Leon är också att rekommendera, producenter som levererar årgång efter årgång. Barcelona är bara tre timmar bort, men med så mycket att göra och upptäcka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *