Läckra amerikanska pinnar

Vinindustrin på den amerikanska västkusten fullkomligt blomstrar och trots att vinregionen Kalifornien fortfarande gör USA till världens fjärde största vinproducent så börjar nu regioner som Washington State, Oregon och New York tala för sig, och det händer mycket kan jag lova. Just remember, these are quality products and not price products.

För den här gången så stannar vi i vinregionen Oregon och i distriktet Willamette Valley där jag för tillfället har mina favoriter. Men varför just pinot noir i Oregon? Det började på 1960-talet då pionjärer köpte upp mark i området och var fast beslutna om att odla pinot noir och producera eleganta och långlivade viner i burgundisk stil. 1979 kom den första framgången. Staden var Paris och platsen den världsberömda internationella vinprovningen, David Lett kom då på andra plats med sitt vin Eyrie Vineyards Pinot Noir 1975 och det var just detta vin som skapade det stora genombrottet för de ”amerikanska pinnarna från Oregon” som anses vara mjukare och lite mer aromatiska än konkurrenterna i Bourgogne, Frankrike, de mognar också oftast snabbare vilket gör dem tillgängliga för marknaden så snart som de kommer ut till försäljning, även om vissa skönheter tåls att lägga undan i källaren några år.

Inklämt mellan maffiga Kalifornien i söder och den mindre regionen Washington State i norr med Stilla havet som närmsta granne i väst hittar vi Oregon där USAs hårdaste vinlagar råder. Klimatet är relativt svalt och fuktigt med en hel del nederbörd. Jordmånen består av sandblandad lera med havssediment och inslag av vulkanisk jord som är rik på järn. Det är i huvudsak den blå druvan pinot noir som odlas men även merlot, cabernet sauvignon och zinfandel. De gröna druvorna domineras av chardonnay, pinot blanc och riesling.

Castle Rock Pinot Noir 2011 (art. nr 75852, 129 kr) är en fruktig och generös pinot noir från Castle Rock Winery. Druvorna växer i Willamette Valley som skyddas av Kaskadbergen och ligger på samma breddgrad som Bourgogne. Vinet har en hög fruktkoncentration där röda bär som körsbär dominerar tillsammans med jordiga toner, vanilj och kryddor med kanel i täten. Lång silkeslen avslutning. Perfekt till grillad lax eller kyckling med smakrika tillbehör.

En lite fylligare och komplexare pinot noir är Lemelson Vineyards Thea’s Selection Pinot Noir 2009 (art. nr 73319, 249 kr). Druvorna skördas för hand och selekteras hårt. Koncentration och komplexitet är resultatet. En strålande pinot noir i burgundisk stil som visar på perfekt balans och harmoni. Välbalanserat och elegant med mycket druvkaraktär. Njut till eleganta fågelrätter med gräddiga och smakrika tillbehör.

Från vingården Bryan Creek kommer denna eleganta pinot noir, Cristom Mount Jefferson Cuvée Pinot Noir 2011 (art. nr 92120, 301 kr). Finstämt och elegant där jordgubbar och mogna röda körsbär framträder tillsammans med kryddiga ekfatstoner. Ett vin som år efter år tar hem priser som en av de bästa pinot noir-vinerna utanför Bourgogne. Gott till grillat nötkött eller lamm med krämiga och kryddiga tillbehör. Drick nu eller lägg undan 5 till 6 år för ytterligare komplexitet.

Ja, jag vet. De amerikanska pinnarna kan tyckas vara något dyra, men med det inte sagt att de inte är värda sitt pris och i jämförelse med de röda bourgognerna ligger de betydligt lägre i pris. Är ni som jag alldeles stormförtjusta i elegant pinot noir så är min rekommendation att ni börjar leta i Oregon, USA, här finns mängder av guldkorn att upptäcka… Så nu när våren är här och grillen är framme säger jag bara, go west!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *