Söta droppar i glaset

Söta viner är något som tyvärr ofta glöms bort i de svenska hemmen och på våra krogar runt om i landet. Synd. Det finns nämligen ett mycket bra utbud av dessa söta droppar som vi kan servera genom hela middagen, varav det så ofta använda ordet ”dessertvin” är fel benämning, det heter sött vin. Punkt.

Det finns ett gäng söta viner runt om i världen med olika tillverkningsmetoder men den gemensamma nämnaren är att producenten vill lyfta fram den naturliga sötman som finns i druvan, naturen hjälper till på traven i många fall men det finns ett undantag; söta starkviner, här måste en liten dos druvsprit tillsättas. Ett tillvägagångssätt är att skörda druvorna sent då de är riktigt mogna, man får då en söt och mycket koncentrerad druvmust och benämningar på flaskan som ”late harvest” och ”vendage tardive” är vanliga. Nederburg Noble Late Harvest 2012 (art. nr 2741, 79 kr) från Sydafrika är ett klockrent exempel där sötman balanseras av en frisk syra och toner av mogen gul frukt som persika och aprikos tillsammans med citrus och honung framträder. Perfekt till desserter med frukt och bär som citroncheesecake eller vaniljpannacotta med varma hallon.

En annan framställningsmetod är att använda sig av botrytiserade druvor och tillämpas främst i fuktiga klimat. Mögelsvamp bildas och angriper druvorna vilket leder till att möglet ”äter” vattnet i druvan och på så sätt koncentrerar och bevarar den söta druvsaften. Områden som Sauternes och Tokaj är de vanligaste. Sauternesvin är en dryck med ett brett användningsområde och fransmännen dricker ofta sauternes genom hela måltiden. Ett bra vin är Château Rieussec 2010 (art. nr 91184, 342 kr), aromatiskt med en frisk syra och toner av aprikos, honung, saffran, kanel och vanilj. Den klassiska drycken till gås- och anklever och till grönmögelost men prova istället till färska ostron för att bryta av helt, till en stark indisk currygryta, till grillade skaldjur med citronrisotto eller till de stundande julborden när Janssons frestelsen eller lutfisken dukas fram.

I kallare klimat framställs icewine, producenten låter druvorna sitta kvar när kyla och frost faller på och när de frysta druvorna skördas så tas iskristallerna bort, som består av vatten, och använder istället den mycket söta och koncentrerade flytande musten. Länder där icewine är vanligt är framförallt Österrike, Tyskland och Canada. Inniskillin Vidal Icewine 2008 (art. nr 70458, 545 kr) från Canada är min personliga favorit. Dyrt men galet gott! Prova till säsongens äppelkaka, till salta charkuterier som parmaskinka med melon eller njut som det är i all sin prakt.

Den fjärde metoden är att producera ett sött vin av torkade druvor. Italienarnas stolthet Recioto och Vin Santo dominerar. Processen med att torka druvor används främst i varma klimat och när druvorna torkar så dunstar vattnet och saften i druvorna blir mer koncentrerad. Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (art. nr 2304, 150 kr) är ett ljuvligt vin med toner av mogna körsbär, russin, choklad och rostade fat och gifter sig gudomligt med mörk choklad, mögelost och parmesan, och till desserter med frukt och nötter.

Den femte metoden som presenteras här är sött starkvin, man avstannar jäsningen genom att tillsätta en liten del druvsprit och musten jäser inte ut helt utan vinet blir sött med en högre alkohol. Det finns en del olika typer av starkvin och Marsala från Sicilien, Madeira och Port från Portugal och Sherry från Spanien är de vanligaste. Quinta de la Rosa Tawny Port (art. nr 76282, 172 kr) är ett portvin med lite oxiderade toner som går perfekt ihop med starka ostar och till charkuterier, eller varför inte prova till höstens smakrika grytor? Fantastiskt gott.

Och glöm nu inte bort att använda de söta dropparna genom hela middagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *