Har sherry blivit trendigt?

Den spanska sherryn börjar ta plats i den trendkänsliga vinsfären och det senaste halvåret har sommeliererna på de svenska krogarna börjat hylla den andalusiska skatten, vinskribenter och bloggare likaså och helt plötsligt pratar hela vinsverige om detta komplexa, personliga och matvänliga starkvin.

För ett tag sedan så hade jag möjligheten att besöka Jerez och några av områdets bodegor, och något mer spanskt än så här får man leta länge efter. Staden Jerez är välförsedd med saluhallar, mysiga caféer, livliga torg och pittoreska kullerstensgränder där tapasbarerna faller tätt, här samlas stadens invånare för att stilla hungern och njuta ett glas, sherry såklart, med familj och vänner. Vi besökte allt ifrån de mindre kända vingårdarna till de klassiska giganterna som representerat systembolaget så länge jag kan minnas. En mycket lärorik upplevelse där jag ständigt blev påmind om sherryns otroliga mångfald.

Sherry är ett starkvin som produceras i spanska Andalusiens sydvästra hörn där vinet går under den skyddade ursprungsbeteckning DO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda. Distriktet Jerez sträcker sig kring städerna Sanlúcar de Barrameda, Jerez de la Frontera och Cádiz. I området råder ett hett medelhavsklimat med svalkande atlantvindar som tacksamt drar in över landet. De torra och halvtorra vinerna produceras främst av palominodruvan som växer i en mycket speciell jordmån, albariza. Det är en kritvit kalkjord som under vinterhalvåret drar åt sig regnvattnet och bildar en hård skorpa på ytan vilket gör att fukten bevaras. Så förutom druva, jordmån och klimat, vad är det då som gör sherry så speciellt? Lagringsmetoden. Producenterna lagrar vinerna i gamla fat som står på varandra i flera steg, criaderor, men faten fylls inte helt utan fylls istället på uppifrån med årets skörd. Fatet längst ner kallas för soleran och innehåller det äldsta vinet som sedan buteljeras. Solerasystemet medför att de olika årgångarna blandas och att vinet håller en jämn kvalitet, år efter år.

Gällande mångfalden av vinstilar så koncentrerar vi oss på de torra och halvtorra vinerna och sparar de söta varianterna till ett bättre tillfälle. Sherry delas in i två olika huvudtyper; fino och oloroso. Däremellan finns ett antal stilar som bygger på huvudtyperna; manzanilla, amontillado och palo cortado (moscatel, pedro ximénes och cream hör till de söta vinerna). I januari gör producenterna en besiktning av basvinerna och delar in dem i ”fino” eller ”oloroso”, beroende på hur ljust/mörkt och lätt/kraftigt vinet är. De ljusa, lätta vinerna blir till fino och spritas upp till 15,5% alkohol, vinet jäser under ett flortäcke vilket skyddar mot oxidation och ger dess speciella karaktär. Fino är snustorrt med en ton av jäst, mandlar och gröna äpplen, perfekt till gröna oliver, nötter, gazpacho, surströmming och löksill. Oloroson är mörkare, kraftigare och spritas upp till17-18% alkohol. Den höga alkoholen förhindrar floret att bildas, vinet kommer då i kontakt med syre och genomgår en naturlig oxidativ mognad. Kraftigt, komplext och klockrent till höstens smakrika grytor. Amontillado är en tänkt fino där flortäcket bryts ner under mognaden och vinet kommer i kontakt med syre, oxiderar och fortsätter sin mognadsprocess som en oloroso. Gott till lagrade hårdostar och till alla typer av svamp. Manzanilla är en fino som har lagrats i hamnstaden Sanlúcar de Barrameda och antar ofta en lite mer mineralrik och salt karaktär, idealiskt till säsongens ostron. Palo cortado däremot är ett mellanting av en amontillado och en oloroso, mycket sällsynt och lite av producenternas flaggskepp. Galet gott till den lagrade skinkan.

Välkommen till sherryns fulländade värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *