Tapas och den bortglömda Sherryn

Jag har skrivit om Sherry vid ett par tillfällen, då främst om den torra stilen Fino till julbordets silltallrik och till midsommarens festligheter. Den söta varianten har jag bara nämnt i en mindre smickrande version.

Igår var det tapasafton för hela slanten och vad kan bättre avnjutas till än dryck från soliga Andalusien som verkligen vet vad tapas är och hur det ska tillagas. Jag tror spanjorerna hade varit stolta över mina prestationer igår när vi käkade hemlagade tapas och drack Sherry.

Fino Inocente, 375 ml, 59 kr, art. nr 8202. Den här torra sherryn är ljust gul i färgen med en stor, uttalad jästig doft med en del toner av citrus, mandel och knäck. I munnen är den fjäderlätt och de dominerande dofterna i näsan har nästan försvunnit helt, bara en nätt antydan till citron och jäst får jag i smaken tillsammans med en fin syra och en angenäm liten bitterhet, längden är fenomenal. Fantastiskt matvin och helt underbart som fördrink till gröna oliver och mandlar.

Amontillado Real Tesoro, 375 ml, 48 kr, art. nr 8231. Ett vackert bärnstensfärgat vin spills i glaset och bjuder på en stor doft av torkade russin, dadlar, bränt socker och en hint av salmiak. Smaken är inte alls så kraftig som doften utan den är knappt halvtorr och medelfyllig med smaker av kola, nötter och en liten bränd ton som framträder. Syran är fin och eftersmaken likaså. Underbart till kryddstarka och heta rätter. Jag skulle även vilja prova den här till rökt fisk. Det tror jag hade varit riktigt coolt.

Jag lyckades nog övertyga Magnus (yes, flytten till Spanien närmar sig) och jag kan lova att det kommer finnas mer Sherry hemma hos oss i framtiden. Gissa om jag blev glad när jag hämtade gårdagens post: Ett nytt nummer av Världens Viner med en hel tidning om Andalusien.

Följ mig även på Invinitum och på Fresh Magazine

1 svar på “Tapas och den bortglömda Sherryn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *