En resa genom Loire

Loire är mest känt för sitt kungliga arv av pampiga slott och ståtliga trädgårdar som följer Frankrikes längsta och mest praktfulla flod, därför är det lätt att glömma bort Loire som den berusande vinregion den faktiskt är.

Loiredalen har en otrolig mångfald vad gäller vinstilar och det produceras allt från torra till söta vita, rosé och röda viner trängs på marknaden tillsammans med mousserande vin. Det som kännetecknar vinerna är att de har en mycket hög syra. Till skillnad från andra franska vinregioner har Loire ingen generisk appellation som täcker hela området utan är indelat i fyra underregioner.

Vi börjar vår resa i Övre Loire. Med sitt inlandsklimat och jordar som är rika på kalksten och flinta framställs några av världens mest berömda vita viner, någon som hört talas om Sancerre och Pouilly-Fumé? Vinerna görs av Sauvignon Blanc som här speglar sitt terroir mer än sin druvtypiskhet. De kalkrika jordarna ger vinerna en hög syra med mycket mineralkaraktär, elegans och en diskret ton av druvkaraktären med en snustorr avslutning. I Sancerre tillverkas även en del rött vin av Pinot Noir.

Om vi följer floden i nordvästlig riktning hamnar vi i Touraine, fortfarande med ett kontinentalt klimat där den mineralrika jordmånen kallas tuffeau. De bästa röda vinerna framställs av Cabernet Franc och med modern vinframställning ger det viner med mycket frukt och koncentration vilket ofta gör dem lagringsdugliga, Bourgueil och Chinon är de främsta appellationerna. I Vovray produceras de finaste och mest eleganta vinerna av Chenin Blanc som beroende på klimatet blir till bedårande och långlivade torra vita eller viner med en delikat och balanserad sötma.

Vidare beger vi oss västerut mot Anjou-Saumur där klimatet sakta men säkert blir mer influerat av Atlanten och närmare kusten går över till ett maritimt klimat. Här görs merparten av regionens rosévin och även tillverkningen av mousserande vin är stort. I appellationen Saumur-Champigny finner vi odlingarna på kalkrika sluttningar längst med floden där Cabernet Franc är kungen och ger medelfylliga viner, bäriga och örtiga med en frisk syra. Det som framförallt satt distriktet på kartan är de generösa, söta och mycket lagringståliga vinerna från Coteaux du Layon som framställs av sent skördad Chenin Blanc.

Innan Loire mynnar ut i Atlanten finner vi det västligaste distriktet, Nantais, där mesta av produktionen utgörs av vita torra viner på Muscadet som lokalt går under namnet Melón de Bourgogne. Appellationen att leta efter heter Muscadet Sèvre et Maine där vinerna är lätta, friska och aromatiska med en hög syra, hittar man dessutom ”sur lie” på etiketten har vinerna legat på sin jästfällning över vintern vilket resulterar i ett fylligare och smakrikare vin.

Så om ni gillar slott, mystik och pittoreska byar är det definitivt Loire ni ska besöka. Att dela ett charmerande vin tillsammans med sin kärlek eller i goda vänners lag och bara njuta av det som bönderna i nedstigande generationer utvecklat, förfinat och så vackert bevarat är i alla fall för mig frihet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *