Schyssta viner från Loire

Loire

Les Belles Dames 2007, Sancerre, 149 kr, art. nr 2245. Ett vin som funnits i systembolagets sortiment sedan 1974. Vinet har en relativt blek ljusgul färg med en ren och diskret doft som efter ett tag öppnar upp sig och visar citrus, lime, mineral, en jordighet och en lätt gräsig ton. I munnen forsar saliven fram vilket det gör när syran är så hög, det är lätt och snustorrt med mycket mineral och en druvkaraktär som kommer fram i form av gräs, lime och krusbär. En elegant Sauvignon Blanc som här stolt visar sitt terroir.

Château Gratien 2006, Saumur-Champigny, 86 kr, art. nr 2236. Vinet är ganska okänt trots att det funnits en tid på hyllorna. Färgen är röd med en del blåa inslag, doften är ren och ganska generös med röda bär, grön paprika, örter och jord. Flaskan innehåller druvan Cabernet Franc som här levererar ett vin med en frisk syra, bra men lite stram tanninstruktur och en angenäm bitterhet. Det medelfylliga vinet har mycket röd frukt, en hel del gröna, örtiga toner och ett bra avslut. Helt klart ett matvin då det ger mycket syra och stramhet och kanske är lite svårt att förstå sig på, samtidigt som det är spännande och balanserat för sin prisklass.

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2007, 79 kr, art. nr 2275. Melon de Bourgogne är druvan till det här vinet. Det har en blek gul färg, en ren och lätt aromatisk doft med inslag av citron, bröd, mineral, gul frukt och lime. Den livliga syran är påtaglig och fräsch, vinet är relativt lätt med mycket citrustoner, mineral och en brödighet som framträder. Friskt, fruktigt och okomplicerat men riktigt gott och trevligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *