Härlig dryck till den krämiga gröten

Jag tillhör den delen av befolkningen som älskar sötsaker och skulle gärna hoppa över både en och två rätter på julbordet för att orka ännu mer av allt detta onyttiga som frestar och lockar med sin gräddiga charm. Jag är inte så svårflörtad utan faller direkt och när gröten ställs fram på bordet är det bäst att de största och djupaste tallrikarna är framtagna. Gröten är en central del under julen men som vanligt så glöms ofta drycken bort. När man ska avnjuta denna synd vill i alla fall jag skölja ner med ytterligare en.

Moulin Touchais 1995, Coteaux de Layon, art. nr 4196, 209 kr. Från vackra Loiredalen kommer detta underbara gyllengula vin som är gjort på sent skördade Chenin Blanc druvor. Doften är ren, riklig och helt fantastisk med aromer av mandlar, nötter, aprikos, persika och honung. Vinet byggs upp av en pigg syra tillsammans med en söt fyllighet och en fruktighet som följer aromerna i näsan. Elegant, komplext och alldeles, alldeles underbart. Billigare biljett till himlen finns inte att finna.

Louise Roederer, Carte Blanche, art. nr 7600, 355 kr. Tyvärr är utbudet av söt champagne på systembolaget bland det sämre, det fanns en att välja på och det är denna. Färgen är gul med en ren, stor doft av halm, mogen gul frukt och en liten gräddighet gömmer sig också tillsammans med en nätt antydan till ljus choklad. Tungan kittlas av en käck syra och en fin elegant mousse. En söt, medelfyllig läcker champagne med en mogen fruktrikedom, bubblor med finess och en sval, uppfriskande eftersmak.

Limoncello di Capri, art. nr 781, 179 kr. En citruslikör från Italien som är gjord på skalet från citronerna vilket här ger en tydlig färg och arom av råvaran. Likören är söt och fyllig med smak av citrusfrukt tillsammans med en diskret örtighet. Även om denna likör är väldigt söt så har den en ungdomlig fräschör över sig. Spetsa såsen eller ringla likören över gröten och häll upp ett glas av denna italienska delikatess och njut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *