Rött eller vitt till den varma julmaten?

För många är det självklara valet att välja ett rött vin till Janssons, prinskorv, köttbullar och rödbetssallad. Varför? Förmodligen för att det alltid varit så och för att man inte finner en anledning  till att ändra på det. Jag ska ge er några.

När halvtorra viner kommer på tal är det många som rynkar på näsan och sätter sig på tvären direkt. Anledningen till detta förvridna ansikte kan enbart vara dåliga erfarenheter av denna typ av vin. Vem har inte fått en billig fylla på ”Blue Nun” eller ”Black Tower” från en tre liters bag-in-box? Jag är inte den som dömer för jag har också varit där men ge de bättre vinerna en chans, skippa sockervattnet och ni kommer inte att bli besvikna.

Idag görs fantastiska halvtorra vita viner på bl.a. rieslingdruvan som kan vara balanserade, komplexa och med en lagringspotential av sällan skådat slag. Men för fegisarna där ute som ändå inte vågar prova kommer här även några röda viner som fungerar till den nämnda maten.

Rött vin:

Errázuriz Estate 2008, Pinot Noir, Casablanca, art. nr 6294, 89 kr. Chilenaren bjuder här på en blåröd färg med rena aromer av röda och blåa frukter och bär. Vinet har en bra syra, det är lätt med nätta fattanniner och väldigt snälla frukttanniner med en något syltig smak. Fruktigt och snällt. Inte mycket att orda om.

Morgon 2008, art. nr 5196, 89 kr. I södra Bourgogne hittar vi området Beaujolais som är känt för sina fruktiga viner av Gamaydruvan. Färgen är blåröd med en ren doft av hallon, blåbär med en näpen kryddighet. Lätt-medelfylligt, friskt, bärigt, mjukt och runt. Ett vin som är kolsyrejäst vilket ger det den mjuka, runda, bäriga karaktären. Ett tamt vin som inte bråkar.

Vitt vin:

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2008, art. nr 6257, 109 kr. En ljusgul färg som har en stor ren doft av citrus, honung och mogen tropisk frukt. Vinet har en vass syra, den är halvtorr och medelfyllig med en smak som speglas av aromerna i näsan. Vinet är mycket friskt och fruktigt med en viss längd.

Dr F. Weins – Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007, art. nr 96679, 179 kr. Ljusgul färg med en ren men något diskret blommig doft, som behöver lite tid, av mogen gul frukt, citrus, aprikos, persika, petroleum och mineral. Även detta vin har en livlig syra, är halvtorrt och medelfylligt med en karaktär som avslöjar ursprung och en djupare mognad. Det kommer från Mosel och visar här hur halvtorr riesling kan vara balanserad, elegant och komplex. Liebfraumilch, släng dig i väggen.

De halvtorra vinerna är fantastiska matviner och kan användas till många olika rätter. Heta asiatiska läckerheter, frukt- och bärdesserter med en tillbakadragen sötma, all typ av stark mat, sushi och buffémat för att inte nämna den relativt söta skandinaviska maten, vår husmanskost. Många tänker inte på att våra nordliga råvaror domineras av söta smaker, väljer man då ett fruktigt, halvtorrt vin med en skarp syra är det inte mycket som kan gå fel.

 

 

4 svar på “Rött eller vitt till den varma julmaten?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *