Riesling är så förbannat gott!

Riesling är en druva som odlas främst i Tyskland och det sägs att den har sina rötter i den välrenommerade regionen Mosel, men den odlas även i tyska Pfalz, Rheingau, Mittelrhein och i Hessische Bergstrasse. Utanför Tyskland är den vanlig i Alsace, Frankrike (som tidigare var en del av Tyskland) och där druvan går under namnet “kungen av Alsace”. Den odlas även i Österrike och utanför Europa hittar vi den främst i Nya Zeeland och i de svalare delarna av Australien.

Rieslingdruvan mognar sent vilket innebär att den är oerhört beroende av vart i världen den växer, den frodas bäst i svala klimat där den hinner nå maximal mognad innan den plockas och på så sätt utveckla fantastiska aromer och samtidigt behålla sin friskhet. Generös frukt och hög syra, nästan vass när den är ung, är typiska tecken på ett rieslingvin. Beroende på var den växer så ger druvan ofta även viner med toner av mineral och ibland en viss rökighet som med mognad och ålder utvecklas till den karaktäristiska petroleumkaraktären. Värt att nämna är att riesling är en av få druvsorter som inte trivs på fat, det vill säga att den nästan aldrig mognar på ekfat utan att musten jäser på ståltankar.

Vinerna som druvan blir till varierar från krispigt torra till himmelsk söta men den gemensamma nämnaren att de är idealiska till många olika typer av mat. De torra är lysande till fisk-och skaldjursrätter och sushi, även till fetare typer av mat då syran “skär” genom det feta och lättar upp, de halvtorra är perfekta till asiatiska och till heta rätter och de söta gudomliga till desserter.

Rieslingdruvan har ofta haft det tufft. Den har fått kämpa hårt i motvind i tunga uppförsbackar med det gamla och mödosamma bagaget att vin gjort på riesling är söta, blaskiga och av dålig kvalitet. Läget är annorlunda idag och druvan kan åstadkomma viner i absoluta världsklass om den hamnar i rätta händer, och så länge som ni håller er på milslångt avstånd från allt vad Tre Apor och Guntrum heter (och så vidare, och så vidare…). Själv så älskar jag vin av druvan riesling, bra exemplar nu till sommaren är bland annat Georg Breuer Riesling Sauvage, Kloster Eberbach Riesling Spätlese och Dönnhoff Riesling Trocken. Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *