Quinta da Casaboa 2008, Invinitum, 117 kr

Erica Björklund Sattler

Portugisiska viner säljer fortfarande inte speciellt bra i Sverige, synd tycker jag eftersom alla borde få en möjlighet att upptäcka detta fascinerande vinland där kultur och tradition möter nymodigheter och trender. Gör mig en tjänst och ge i alla fall vinerna en chans, du kommer inte att bli besviken. Det här vinet är från en välrenommerad producent som heter Quinta da Casaboa. Vingården ligger strax utanför Lissabon och är helt kvalitetsinriktad vilket märks genomgående på deras viner.

I glaset speglas en djup mörkröd färg och doften är direkt tilltalande och stor där mörka, nästan svarta, bär och frukter slåss om uppmärksamheten med torkade kryddor, choklad, mocka, lavendel och övermogen röd frukt. Man hittar även en rostad karaktär från faten vilket övergår till en liten smörig ton efter att vinet stått en stund i glaset. Vinet är relativt fylligt med många men väl integrerade tanniner. Otroligt bra längd med ett litet rökigt avslut.

Harmoniskt och smakrikt. Ett måste till sommarens alla grillkvällar. Själv så serverade vi det på min mans födelsedag till hemlagad (såklart) grillad hamburgare med fetaost och en kryddig rotfruktsgratäng. Barnsligt gott! Inkommer inom kort igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *