Favoriter i glaset och på grillen

Just nu i skrivande stund sitter jag och funderar på vart sommaren håller hus någonstans. Det är mitten av juli men vart är värmen, solen och de långa grillkvällarna? Förhoppningsvis så har vädergudarna kommit på bättre tankar tills fredagen är passerad då officershustrun går på semester, lovely! Men sommarvärme eller inte, klart är dock att de flesta grillarna redan åkt fram och till det behöver vi såklart passande viner. Jag tänkte bjuda på mina absoluta favoriter från grillen och mina älsklingar i glaset. Topp tre genom tiderna, fast alla på en delad förstaplats.

Grillad hälleflundra med skirat smör, riven pepparrot, hackat ägg, smörslungade sockerärtor och citron. En rätt skänkt från ovan och som kräver ett smakfullt vitt vin med elegant fatkaraktär, mycket frukt och en fin syra med mineraltoner. Väljer jag fritt från vinkylen plockar jag fram ett vin från Beaune, Clos du Dessus des Marconnets från Domaine Pierre Label eller en Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2009 från La Chablisienne. Men det finns ju givetvis andra alternativ som är mer snälla mot plånboken som exempelvis en lätt rostad italienare, Bramito del Cervo Chardonnay 2009.

Grillad tonfiskfilé med inlagda rödbetor, stekt sidfläsk och färskpotatissallad med ruccola, rödlök, körsbärstomater och hyvlad parmesan. Gudomligt gott. I glaset vill jag ha ett sofistikerat rött vin med lite sköna mognadstoner, just det som en välgjord Barbaresco från Giribaldi bjuder på eller en otroligt snygg Bordeaux för ett galet bra pris, eller varför inte en Château Musar?

Grillad hängmörad ryggbiff, hemlagad rödlöksmarmelad och rosépepparsky med citronmarinerad aubergin. Sinnes. Så vad dricker jag då helst till detta? Jag spiller mer än gärna ett fruktigt och komplext rött vin från södra delarna av Rhônedalen med lite peppriga och kryddiga toner. Producenten Xavier är pålitlig och deras viner är alltid riktigt bra, det är bara att välja prisklass. Antingen den lite billigare Xavier Côtes du Rhône 2009 eller den oemotståndliga Xavier Châteauneuf-du-Pape 2009.

Sådär, då har ni fått mina favoriträtter från grillen och underbara viner därtill så då fattas bara några praktiska tips på råvaror som måste finnas hemma nu när grillsäsongen är i full gång, enligt mig: olivolja, balsamico, färsk citron, chili, parmesan, sidfläsk, grovmalen svartpeppar och havssalt. Har ni detta hemma kan ni piffa till de allra flesta rätter. Njut, men glöm inte bort att ta det försiktigt vid den varma grillen… :)

2 svar på “Favoriter i glaset och på grillen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *