Tre godingar under 100-lappen

Vad sägs om en fruktdriven, blommig och smakrik Pinot Gris Réserve 2009, art. nr 2899, 89 kr från Frankrikes vitvinsregion Alsace? Pinot Gris är en druva som ofta hamnar i skymundan och som är något underskattad, men när vinbönderna lyckas så åstadkommer den intressanta viner. Som här. Färgen är gyllengul och vinet har en stor blommig doft av druvor, gråpäron, persika, honung och vildblommor. Syran är snäll, utan att för den saken skull göra vinet platt, eldigheten värmer fint och det medelfylliga vinet är knappt torrt med en tydlig fruktighet. Ett inbjudande och smakrikt vin där aromerna kommer tillbaks i smaken tillsammans med en viss kryddighet och angenäm rondör.

Ett modernt och okomplicerat rödvin hittar vi i Turó Negre 2008, art. nr 94847, 79 kr. Vinet kommer från Spaniens nordligaste distrikt Empordà som tog bort sista delen av sitt forna namn (hette tidigare Embordà-Costa Brava) för att slippa bli förknippade med sol- och turistnäringen. Vinet produceras av kultförklarade Oliver Conti där han här visar att även han kan tillverka viner som inte kostar en förmögenhet. Vinet bjuder på en mörk, blåröd färg där doften är medelstor med inslag av blåbär, svartvinbär, örter och vanilj. Syran är relativt vass och tanninstrukturen är rund och mjuk. Det är lätt, enkelt och rakt fram i modernt snitt där druvblandningen främst består av Cabernet Sauvignon med en liten del Merlot och Cabernet Franc. Ett seriöst vin med snygg struktur och fin frukt i stilren tappning.

I Italiens Veneto hittar vi distriktet Valpolicella Classico, vinet Campolieti Ripasso 2008, 6792, 89 kr med den välkände familjefirman Luigi Righetti som står som producent, den grundades redan 1909 och bjuder här på ett riktigt fyndvin om man gillar den fruktgenerösa och kompakta stilen. Campolieti Ripasso har en intensiv röd färg med uttalad kryddig och fruktig doft där aromerna domineras av mörka bär, bigarråer, körsbär, övermogna frukter, tobak och mocka. Syran är frisk (som så ofta i italienska viner) och fatkaraktären tydlig, vinet är fylligt med koncentrerad och packad frukt tillsammans med en framträdande kryddighet även i smaken. Mjukt och smakrikt men framför allt oerhört publikt. Corvina, Rondinella och Molinara är druvblandningen som bygger vinet och drycken mår bra av lite luftning innan servering för att lyfta aromerna ytterligare. På våren efter skörd genomgår vinet en andra jäsning tillsammans med skalresterna från producentens Amaroneproduktion, en metod kallad Ripasso och som ger vinet dess smakrika och fruktkoncentrerade karaktär.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *