Finca el Puig 2003, 189 kr art. nr 273

Finca el Puig

Priorat ligger i Katalonien på den spanska nordöstkusten strax söder om Barcelona. Det är ett relativt nytt kvalitetsområde som var det andra distriktet att uppnå den åtråvärda DOCa-statusen, året var 2001 men det erkändes inte på officiell nivå förens år 2009.

Området har fått sitt namn efter ett Priorkloster som anlades i bergen för ungefär 1000 år sedan, klostret fick namnet Scala Dei, vilket betyder Guds stege och det var även namnet på Priorats första vingård.

Vinet charmar ögat med en djupröd intensiv färg med lite drag åt bruna nyanser i kanterna. Doften följer kantmönstret med en hel del sekundära aromer. Den är ren, stor och utvecklad med en eldighet som ger sig till känna. Aromerna som flirtar med vårt doftcentra består av mörka bär, romrussin, fikon, mogna körsbär, tobak, läder och torkad frukt.

Det vi känner på tungan är en bra syra, många och påtagliga fat- och frukttanniner, en kryddig eldighet hjälper också till att ge vinet en snygg struktur. Vinet är fylligt och de aromer vi kände i näsan kommer tillbaks i smaken där mörk frukt, romrussin, fikon och läder är mest framträdande tillsammans med en väl integrerad fatkaraktär.  Ett snyggt avslut får vi också med en lång längd som sitter i och som lämnar ett skönt men lite stramt vinminne.

Denna Priorat har en mycket hög fruktkoncentration, den är generös, komplex och visar fina mognadstoner som mår bra av lite luftning innan det serveras. Drick nu tillsammans med en elegant nötgryta där lite rökt sidfläsk får lov att dämpa vinets mustiga karaktär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *