Enkla råvaror med gudomliga viner

Även om solen skiner så är det väl knappast någon sommarvärme att tala om, men oavsett temperatur så vill vi ju dricka gott, eller hur? Vi har för länge sedan passerat tiden då det var exotiskt och spännande att dricka vita viner till kött och röda viner till fisk och även om trenden går mot lite mer vågade kombinationer när vi pratar mat och dryck så har vi fortfarande långt kvar.

Jag brukar ofta förespråka de enklaste råvarorna tillsammans med viner som generellt ses som lite för exklusiva för att användas till detta ändamål, men sanningen är att vågar man prova och tänka lite utanför boxen så kan man hitta smakbryggor som man aldrig trodde fanns. Jag kommer fortsätta tjata om det här och så småningom är jag helt övertygad om att de galnaste kombinationerna kommer få den uppmärksamhet de förtjänar. Nu när sommaren är här, enligt kalendern i alla fall, så har jag samlat ihop mina favoriter där ostbågar, knaperstekt bacon, hallon- och lakritsfudge, jordgubbar doppade i svartpeppar, cheeseburgare och saltlakrits står på menyn. Men vad dricker vi då till detta?

Om vi börjar med ostbågarna som självklart ska vara sådär lite ”dagen-efter-sega” serverar jag ofta en klassisk chablis till, gärna ett vin med en touch av ek, som är fruktig, oljig och lite stram. William Fevre Chablis Premier Cru Montmains 2012 (art. nr 92205, pris 239 kr) är mycket trevlig och till ett överkomligt pris. De ringaste men kanske godaste tillbehören till minglet i sommar är knaperstekt bacon och även här fungerar ett glas chablis perfekt. Sega ostbågar eller salt bacon med ljuvlig chablis är barnsligt gott! Som den lilla godisråtta jag är så gillar jag att testa sötsaker ihop med schyssta viner. Jag är tokig i hallon- och lakritsfudge och redan där är kombinationen fenomenal men med ett mjukt och bärigt vin från Beaujolais hamnar vi i en helt annan dimension. Prova klassikern Georges Duboeuf Morgon 2013 (art. nr 5106, 95 kr) som alltid levererar bäriga toner i en följsam och mjuk kostym.

Den kombinationen som kan tyckas märkligast är även den som är mest somrig i mina ögon. Jordgubbar, svartpeppar och bubbel. Det blir inte mycket enklare än så här och de sötmogna jordgubbarna som doppas i grovmalen svartpeppar och serveras tillsammans med krämiga bubblor av hög klass gör hela min sommar. De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime 2007 (art. nr 7878, 299 kr) är sinnessjukt bra! Ett annat alternativ som också hör sommaren till är saltlakrits med ett strukturerat rosévin i glaset. Ofta brukar man servera öl till lakrits på provningar men faktum är att ett rosévin är en betydligt bättre kombination, i varje fall till den salta lakritsen och Domaine de Collavery 2014 (art. nr 2859, 84 kr) är ett bra val. Jag föredrar dock när rosévinet är något moget så att de oxiderade tonerna i vinet kommer fram, då blir det som godast, men det är ju en smaksak såklart. Lägg undan några roséflaskor av god kvalitet och plocka fram om några år och bjud på till lakritsen.

Även om jag är tokig i ovanstående konstellationer så finns det en kombo som är svår att mäta sig med, nämligen hemmagjord cheeseburgare med extra ost och en riktigt elegant och mogen vit Bourgogne. Pierre Bouzereau-Emonin Meursault 2011 (art. nr 12677, 299 kr) är en grym fransos för ändamålet. Den krämiga osten gifter sig galant med de smöriga ekfatstonerna i vinet och blir svårslaget. Varför måste vi alltid låta maten styra vinvalet? Istället kan vi väl fokusera på vinet och låta det tala för sig själv. Vågar man inte testa så får man ju heller aldrig reda på något. Vem vet, ni kanske blir förbluffade av de olika smakbryggorna som ni lyckas skapa.

Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *