Rosévin från Tavel

Jag älskar den här tiden på året. Ljusare dagar, stigande grader och värmande solstrålar. Det är äntligen vår och jag spiller snygga roséviner i glaset. Kanske några av världens bästa? Rosévinerna från Tavel har en lång historia och det sägs att dessa viner var favoriter hos franska storheter som Filip den sköne och Solkungen Louis XIV men även författaren Ernest Hemingway höll dessa kraftfulla viner varmt om hjärtat.

Vi pratar om Frankrike som rosévinets vagga och då främst regioner som Loire och Provence där den sistnämnda oftast bjuder på läckra lökskalsfärgade roséviner med sval frukt, frisk syra och sköna mineraltoner. Jag lämnar rosévinerna som tappas på papp, pet och box med pråliga etiketter åt sitt eget öde och hoppas de snart förvinner från hyllorna, begravs och glöms bort. För alltid. Strax norr om Provence hittar vi södra Rhônedalen med många dolda skatter och det är dit vi ska vända våra blickar nu när rosésäsongen drar igång. Någon mil från det världsberömda distriktet Châteauneuf-du-Pape och strax norr om staden Avignon hittar vi den stillsamma byn Tavel med sina pittoreska gator och lummiga trädgårdar. Utanför byns murar ser vi vingårdar så långt ögat når, och det är här ute på fälten som början till några av världens bästa roséviner tar vid. Tavel är inte bara namnet på byn utan även på vindistriktet som kan stoltsera med att enbart producera rosévin. En appellation tillägnad det rosa vinet hör inte till vanligheterna, lite som rosévinets Mecka om vi får tro traktens producenter som är kaxiga, självsäkra och övertygade om att de har en jäkligt bra produkt vill säga. AOC Tavel täcker in dryga 900 hektar där blå druvor som grenache och cinsault dominerar tillsammans med carignan, syrah och mourvèdre (denna druva tilläts först 1969). Till de gröna druvorna hör clairette, picpoul och bourboulenc. Jordmånen varierar i distriktet och väster om byn hittar vi kalksten och skiffer, det bidrar till låg avkastning och här blir vinerna koncentrerade och aromatiska. Öster om byn i riktning mot distriktet Châteauneuf-du-Pape består jordmånen av de berömda ”gallets”, stenar som har en förmåga att dra till sig och bevara värme. Närmst staden är det flackare och jorden består av sand och sten och här produceras mer kvantitet än kvalitet. Det var här som de franska bönderna började sin vinresa då marken är lättare att bruka och hantera. 1965 skedde dock en förändring och sluttningarna skördades fritt från skog och förbereddes för vinodling istället. Idag är det kvalitetsvinerna från just dessa sluttningar som står i fokus. Tavel fick AOC-status 1936 och vinerna härifrån måste uppnå en alkoholhalt på minst 11% men får heller inte överstiga 13,5%. Efter att druvorna skördats, krossas de och blandas, druvorna kallmacererar (en del av musten ofta en längre tid för att ge vinerna mer tanniner, färg och kraft) innan alkoholjäsningen tar vid. I Frankrike är det inte tillåtet att blanda rött och vitt vin för att producera rosévin, förutom i Champagne då såklart. För några år sedan fanns inga Tavelviner att köpa i Sverige men nu har någon enstaka flaska lyckats leta sig in på Systembolaget men fortfarande ligger de flesta i beställningssortimentet, så lite framförhållning gäller om ni vill ha dessa rosa skönheter till vårens första grillning. De blir ett perfekt komplement då vinerna är torra och har mer kropp och tyngd än de flesta andra roséviner. Att rosévin är lätt, bärigt och svalkande stämmer inte alltid. Här pratar vi matvänliga viner med snygg struktur och elegans, kraft och koncentration med bra lagringspotential. Spring och köp några flaskor!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *