Sydafrika – ett fascinerande vinland

Längst söderut på den afrikanska kontinenten ligger det magiska landet. Här är savannens vidsträckta gräsmarker och vilda djur en del av rikedomarna och mötet mellan Indiska Oceanen och Atlanten vid Godahoppsudden kanske ett av världens mäktigaste.

Två stormiga världshav omfamnar det natursköna landskapet och Sydafrika är ett av de länder i världen som legat längst ovan vatten, det medför stora variationer i både jordmån och mikroklimat. Landet har en unik jordsammansättning och en rikare fauna än hela det norra halvklotet vilket ger alla förutsättningar för att producera kvalitetsvin, men vi får inte glömma bort att vinindustrin fortfarande är relativt ung. Eller nygammal rättare sagt. Sydafrika har ungefär 350 års erfarenhet av vinodling men tidigare var kontrollerna mycket hårda och vinbönderna fick ut en licens om vilka druvor som skulle odlas, hur mycket och på vilket sätt. Produktionen dominerades av starkvin och brandy och det var först när apartheid upphörde 1994 som bönderna blev helt fria. Det här delar de sydafrikanska vinmakarna i två läger; de ”gamla” som vill tillhöra gamla världen och den nya generationen som vill räknas till nya världen. Oberoende skola så kvarstår faktum att vinbönderna endast arbetat fritt i knappt 20 år och på den korta tiden har de synnerligen kommit långt. Nationens vinindustri blomstrar och i Sverige har vinerna toppat försäljningslistorna i många år.

Det norra och mellersta landskapet domineras av en stor inlandsplatå som omges av mäktiga bergsområden där klimatet är torrt och tempererat, i det nordvästra hörnet är det nästan ett ökenklimat medan det är betydligt fuktigare på den östra sidan. Längst med kusterna löper en smal kustremsa och det är vid havet i den sydvästra delen av landet, i den så kallade Kapprovinsen, som de flesta vinområden ligger. Här råder det ett medelhavsklimat med en nästan molnfri växtperiod där värmen från solen ger mogna druvor samtidigt som vindarna från havet mildrar klimatet. Men vad är det då som gör vinerna från Sydafrika så omåttligt populära? Den insmickrande solvarma fruktigheten har definitivt med saken att göra. Här produceras aromatisk sauvignon blanc, charmig chardonnay och rik chenin blanc som går under namnet steen. Av de blå druvorna går fruktig shiraz, generös cabernet sauvignon, mjuk merlot och pinotage i täten. Den sistnämnda är Sydafrikas nationaldruva och en korsning mellan pinot noir och cinsault som kom till 1925. Bordeauxblends är också mycket populära och på senare år har även rhôneblandningar slagit igenom stort. När vi kommer till vinlagarna så styrs de av ett officiellt ursprungssystem som kallas WO (Wine of Origin). Klassificeringarna är geographical unit, region, district och ward. Estate wine eller WOS är den högsta klassifikationen och innebär att druvorna odlas på egendomen samt att vinet produceras och buteljeras där. Allt vin som säljs till EU genomgår hårda kvalitetskontroller och vinflaskan förses med ett WO-sigill. Sigillen garanterar att druva, årgång och ursprung stämmer överens med vad som står på etiketten. Landet har otroligt mycket att erbjuda, vita och röda viner, förstklassigt mousserande vin och söta viner. Lägg där till riktigt bra starkvin och brandy i världsklass. Sydafrikas vinkultur är under ständig utveckling och förändring. Och det går fort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *