Provning med Rickard Enkvist från bodega Cézar

20130326-133231.jpg

Förra veckan hade vi en provning med ”den galne svensken”, mannen som köpte upp mark i södra Spanien i Andalusien och som idag producerar riktigt bra grejer i Sierra de Malága. Här kommer lite provningsanteckningar.

Sueños Reserva Tempranillo 2007: Mörk, tät och blåröd färg. Stor doft av björnbär, viol och vanilj, söta mogna bär. Vinet är fylligt med en frisk syra, mjuka men påtagliga tanniner och något värmande. Aromer av svarta mörka bär kommer tillbaka i smaken tillsammans med rostade ekfat och lite kryddiga toner. Mycket fruktgeneröst, relativt mjukt och koncentrerat. Bra längd. Inte en uns av mognad, lägg undan 5-6 år för vidare utveckling, fortfarande mycket ungt.

Sueños Reserva Cabernet Sauvignon 2007: Tät, mörk blåröd färg. Något diskretare doft som öppnar upp sig efter en tid i glaset. Björnbär, grön paprika, cassis och vanilj dominerar. Fylligt med många och påtagliga tanniner, frisk syra och kompakt frukt med lite kryddiga toner av paprika, örter som backas upp av en fin frukt. Bra avslut med en fin kakaobeska. Betydligt stramare men balanserat och harmoniskt. Fortfarande ungt.

Sueños Ultimos Tempranillo 2009: Mycket djup blåröd färg, nästan svart. Lite sluten till en början men öppnar upp sig med tiden och bjuder på färska kryddor, röda körsbär, björnbär, smörkola, sötlakrits och en viss rökighet. Sammansatt och komplex doft. Fylligt, hög frisk syra, sträva och täta frukt- och fattanniner med en något värmande känsla. Aromer som dominerar är de svarta bären tillsammans med rostade fat, smörkola och lakrits. Mycket långt avslut med en fin kakaobeska. Ung, mycket sträv men med en koncentrerad frukt i bakgrunden. Kan ligga till sig i många år.

Sueños Gran Resreva Inga Especial Coupage 2007: Djupt mörkröd färg. Medelstor doft som behöver tid på sig i glaset för att blomma ut men visar sedan upp av mogna moreller, röda körsbär, smörkola, mörk choklad, kryddor och lite grön paprika. Fylligt med en frisk syra och påtagliga frukt- och fattanniner. I smaken återkommer moreller, mörk choklad, lagerblad och färska örter. Ett relativt långt avslut.

Sofia Naturalmente Dulce Moscatel 2010: Djupgul färg med ett guldigt skimmer. Stor druvig doft av mango, persika, honung, mandel och smörblomma. Fylligt och sött med en frisk balanserad syra och nätta fattanniner. I smaken exotisk frukt som mango och papaya men även druviga toner tillsammans med lite rostade ektoner och vita blommor. Bra längd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *