En galen svensk i soliga Spanien

I Spanien går han under namnet ”el sueco loco” och i Sverige kallas han för ”den galne svensken”. En man som följde sina drömmar, lyckades och som nu tagit hela världen med storm. Jag pratar om Rickard Enkvist på bodega Cézar.

Året var 1998. Rickard och frun Inga-Lill satte den första spaden i marken på den plats de så omsorgsfullt valt ut, platsen var en karg bergstopp 680 meter över havet och med en bedårande utsikt över Gibraltar. Ingen visste då att vinerna från bodega Cézar skulle bli en sådan succé. Ambitionerna fanns, passionen likaså och kunskapen utgjorde själva stommen, men var det tillräckligt?

Omgivningen var osäker, familj och vänner likaledes och även Rickard och Inga-Lill hade ibland sina tvivel. Men 2004 producerades den första årgången vilket startade den enorma framgångssaga som fortfarande fortgår, och alla är nu rörande överens om att det visst går att producera kvalitetsvin i denna del av världen. I distriktet Sierra de Malága i Spaniens sydligaste region Andalusien hittar vi bodega Cézar på en plats där det inte odlats vin sedan romartiden. Fram tills det att bodega Cézar grundades producerades det främst starkvin och söta viner i de kringliggande områdena, något som fortfarande dominerar men ögonen faller ofta på Rickard och hans team som vågar göra något annat. Vita och röda ”lättviner”.

Rickard använder sig främst av druvan Tempranillo, men gör även röda viner av franskättlingarna Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Det vita vinet görs bland annat på Chardonnay och det finns även ett sött vin av Moscatel i hans portfolio. Kombinationen av hundraårig tradition och innovation är lika viktig som respekten för naturen och människan, och placeringen av vingården var ingen slump. Bodegan ligger precis utanför en av Europas största naturparker, Al Corno Cales, och besitter ett mikroklimat utan dess like. I bergsområdet Ronda ger den höga höjden stora temperaturskillnader mellan dag och natt, det resulterar i att druvorna blir mycket tjockskaliga som i sin tur ger en djup färg och utsökta aromer. På somrarna är det extremt varmt så druvorna uppnår maximal sockerhalt som i slutändan resulterar i ett vin med en relativt hög och jämn alkoholhalt. Dessutom mildras klimatet av floderna Rio Genal och Rio Guadiario som flyter mellan vingården. Rickard är fast besluten om att det enda sättet att uppnå kvalitetsviner är genom att odla och producera i harmoni med naturen så användning av bekämpningsmedel och konstgödsel existerar inte. Efter skörd flyttas vinerna över till franska Allierfat där de får ligga och mogna för att sedan buteljeras utan filtrering. Kärlek från det att spaden sätts i jorden tills det att vinet buteljeras.

”Den galne svensken”, ”el sueco loco” eller kort och gott Rickard Enkvist om ni så önskar kan skryta med bedriften att på bara fyra på kammat hem inte mindre än 17 internationella utmärkelser och vingården är definitivt värd ett besök. Där kan ni strosa omkring, prova några av vinerna och köpa med några buteljer hem, det går även bra att beställa ett urval av hans viner på Invinitum. Den galne svensken är inte längre så galen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *