Drick mer Champagne!

Det är en strålande tisdagsmorgon och jag och min man firar pappersbröllop (2 år). Så vad är mer passande än att skriva lite om champagne medan mina sömntutor forfarande sussar gott… Enligt medicinska rön så ska mousserande vin inte bara bidra med sensuell njutning utan även vara bra för vår kärleksfulla pump. Den bubblande drycken innehåller massor av polyfenoler, en antioxidant som vidgar våra blodkärl och på så sätt förebyggr stroke och hjärtproblem. Visst är det härligt?

Druvor som växer i svalare klimat har naturligt en större portion av polyfenoler då dessa druvor lider en större risk att drabbas av svampangrepp i vingården, vilket ger vin från Champagne en glänsande ledning. Mousserande vin tillverkas över hela världen i olika stilar och med varierande kvalitet men gemensamt för att producera ett mousserande vin av hög kvalitet är dock att man vill ha ett basvin som är torrt och relativt neutralt, vinet ska ha en hög syra och ganska låg alkohol. Och vilken dryck äger dessa egenskaper om inte de bubbliga vinerna från Champagne? Denna mytomspunna dryck som lockar och fängslar men som framför att får oss att öppna plånboken.

Jag har sagt det förr men jag säger det igen: allt som glimmar är inte guld och inte heller är det dyraste alltid bäst. Champagne styrs oerhört mycket av varumärken och lyxkonsumtion vilket visar sig i hård marknadsföring, sämre kvalitet på vinerna och besvikna konsumenter. Cru-byarna i Champagne är inte i närheten så detaljerade som exempelvis i Bourgogne där klassificeringarna går ner till en enskild gård, i Champagne är det hela byn som får klassificeringen. Ett annat exempel är roséchampagne som man ibland tillverkar på allra enklaste sätt genom att blanda stilla vitt vin med stilla rött vin, buteljerar och låter vinet genomgå en andra jäsning på flaska. Enda stället i världen där detta är tillåtet. Champagne är även ett av de ställen där man chaptaliserar mest, tillsätter helt enkelt socker till musten innan jäsning för ökad alkohol och fyllighet. Men glöm inte bort att det är en kostsam och långdragen process att producera champagne men välj producenter med omsorg, skippa de största husen som främst säljer på märke och leta efter kvalitetsproducenter med ett gediget och unikt hantverk bakom sig.

Det man dock inte ska glömma bort är att det är få drycker som är så väl förankrat med lyx och glamour som champagne och en kvinna som var väl medveten om detta var Madame Lily Bollinger från det kända champagnehuset med samma namn (Bollinger). Hon var oerhört färgstark som fram till sin dödsbädd sippade på den exklusiva champagnen, Lily hade dessutom en förmåga att uttrycka sig på bästa sätt och kvar lämnade hon ett av världens mest kända vincitat som övertygade en hel värld. Citatet är från 1961 men i allra högsta grad fortfarande glammigt och sensuellt men framför allt oerhört sexigt. Sådär som champagne är när den är riktigt, riktigt bra:

”I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *