Le Domaine Les Grandes Vignes Anjou l’Aubinaie 2009, 119 kr, Invinitum

Sista tiden har det varit mycket fokus på ekologiska och biodynamiska viner, jag tänker inte lägga någon värdering i det nu förutom att vinet gärna får vara båda det ena och det andra så länge det inte blir på bekostnad av vinets kvalitet. Domaine Les Grandes Vignes gör här ett biodynamiskt kvalitetsvin som ger oss finess, stil och upplevelse på flaska. De har lyckats med andra ord.

Denna renodlade Cabernet Franc från Anjou i de nordvästra delarna av den så ofta bortglömda Loiredalen i Frankrike visar stolt upp en vacker röd färg med en något ljusare nyans i kanterna. Doften är medelstor med mycket röda bär som körsbär, vinbär och skogshallon, jag hittar även lite blåbär, viol och några jordiga toner samt en viss nyans av grön paprika. Syran är frisk och fattanninerna många men mjuka och frukttanninerna är ganska få och diskreta. Vinet är medelfylligt och bärigt med återkommande aromer i smaken där de röda bären är mest framträdande tillsammans med en skogsjordighet och en något örtig och eldig avslutning, väldigt behaglig.

Den här pärlan är inte bara biodynamisk, för er som förtrollats bland kohorn, månar och kosmos, utan den är även mycket matvänlig med sin balanserade struktur och sin mjuka bärighet. Drycken är harmonisk och elegant vilket gör att jag gärna avnjuter det i sällskap med en rosa helstekt rådjursfilé tillsammans med en syrlig vinbärssås och rostade rotfrukter som kryddats med färska örter. Det krävs inte så mycket för att göra mig lycklig. Vinet går att köpa på Invinitum.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *