Se hit alla whiskynördar

whisky

Med risk för att göra någon upprörd utfärdas här en varning till er inbitna whiskykonnässörer som tror på allt ni läser och hör. Ett hett tips: allt som står i tidningarna och på webbplatser är inte sant (förutom det som läses på min sida, såklart) inte heller mumlandet om whiskyn och dess karaktär på grannens eleganta 50-års fest, det kallas för snobberi, skryt och inbördes beundran.

Så jag tänkte att vi skulle få lite rätsida på det här med whisky. För det första så är inte all Single Malt Whisky rökig, det är ett mycket vanligt påstående som man ofta hör. Whiskyn är tillverkad av 100 % malt och kommer från ett destilleri, det är allt som den talar om och har ingenting med rökigheten att göra. Tyvärr.

Ett annat uttryck som man använder sig av, speciellt ni whiskyfantaster, är PPM-formeln. Ni fullkomligt älskar dessa tre bokstäver men ni missbrukar dem och använder dem i fel sammanhang. PPM står för Parts Per Million och är ett mått för att mäta rökighet, javisst, men inte rökigheten på whiskyn utan rökigheten på den torkade malten.

Saken är den att när ni sedan börjar diskutera vilken whisky som är rökigast, mäter ni den i PPM. Den oerfarne och opåläste skulle givetvis tro att det är så här det fungerar. Det är det inte. Som sagt, whiskyns PPM mäts på den torvrostade malten och inte på den slutliga produkten, alltså den färdiga whiskyn, vilket betyder att PPM-måttet inte är speciellt relevant då ca 2/3 förloras på vägen genom mäskning, jäsning, destillering och lagring. Så det så.

1 svar på “Se hit alla whiskynördar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *