Viña Real 2007, 79 kr, art. nr 95252

I hjärtat av Alavesa, kring staden Elciego, plockas druvorna till detta vin som görs på 90 % viura och 10 % malvasía. Bodegan som tillverkar vinet, C.V.N.E, är en av Riojas äldre bodegor och grundades redan 1879, trots detta har vinet en ungdomlig och modern fräschör över sig. Vinet har jäst på nya amerikanska fat och har sedan legat på sin jästfällning för att ge vinet dess karaktär.

Färgen är vackert halmgul och doften är ren och aromar av gul frukt, vanilj, jäst och solmogna citrusfrukter tillsammans med en antydan till fat ger näsan en bra beskrivning på vad det är för typ av vin vi har i glaset.

Strukturen byggs upp av nätta fattanniner, en frisk syra och en viss eldighet som inte stör. Vinet är medelfylligt och torrt med fina aromer av gul frukt, en liten brödighet, vanilj och en blygsam ton av smör kommer i smaken. Det är mjukt, runt och har en bra avslutning som lämnar kvar en behaglig oljig känsla med torra citrustoner.

Ett vin från Rioja i klassisk tappning men med en modern touch som passar fint tillsammans med halstrade pilgrimsmusslor med blomkålspuré och en fräsch, syrlig sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *