Vad dricker vi till sillen?

Till den klara sillen är en torr sherry ett utmärkt komplement och tiden då den söta, simmiga sherryn fick damerna att bli generade är sedan länge förbi. Idag är utbudet betydligt större med en bredd som sträcker sig från den lättaste, torraste till de rodnande damernas favoriter.

Manzanilla, art. nr 8283, 89 kr. Den är ljusgul och har en ren och stor uttalad doft av jäst, gröna oliver, mandel och hav. Smaken är torr, fantastisk lätt och elegant med en fin syra och aromerna kommer tillbaks i smaken. En angenäm känsla av saltvatten sköljer genom gommen och sitter kvar ett bra tag.

Tio Pepe Fino, Jerez, Spanien, art. nr 8225, 109 kr. Den här är även den ljust gul i färgen men något fylligare i smaken. Doften har en stor jästighet med bröd, mandel och äpple, munnen reagerar på lättheten i vinet och där jäst och mandel är påtagligt i smaken. Lite rundare än manzanillan men fortfarande väldigt lätt och elegant med en bra längd.

Den krämiga sillen och gravad lax med hovmästarsås bjuder upp till dans med en klassisk pilsner och dillkryddad skandinavisk snaps. Gott med lite variation och med tanke på vad som väntar kvällen är en läskande pils och sprit för matsmältningen precis vad man behöver.

Nils Oscars Pils, art. nr 1454, 16, 80 kr. En ljusgul färgton med en medelstor, relativt aromatisk doft som präglas av humle, sädesslag och citrusfrukt. Ölen byggs upp av en fin syra och en markerad beska, den är torr, medelfyllig med maltiga aromer och en touch av citrus.

Kallsupen, art. nr 177, 177 kr. Det här brännvinet har en stor kryddighet med mycket framträdande dillkaraktär, den har en frisk citronton som blandas med lite kummin och fänkål. Spriten är torr, kroppen är medelfyllig med ett bra bett som sitter i länge.

Aalborgs Jubileums Akvavit, art. 173, 244 kr. En stor ren doft som är mer koncentrerad med dill, fänkål, vanilj och kryddpeppar. Danskarna har gjort ett bra jobb med denna fylliga, karaktärsfulla snaps som är mild och rund och lockar med en bra avvägd sötma och en charmig längd.

 

1 svar på “Vad dricker vi till sillen?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *