Nyetimber – den brittiska stoltheten

Jag är överväldigad. Jag måste dela med mig. Jag vill visa hela världen vad jag precis upptäckt. Det här är en resa i sydöstra England till en producent som för ett antal år sedan gav oss ”britagne” – det brittiska bubblet. Jag är helt såld. Britagne vs champagne. Vad väljer ni?

Nyetimber Herrgård nämns redan i Domedagsboken, jordeboken över England som upprättades 1086 för att reglera folkbokföringen och den skatt som då skulle tas ut. Nyetimber var även en gång i tiden hem till Anne av Cleves, den fjärde frun till kung Henrik VIII. Idag, lite dryg 900 år senare, så produceras här några av de absolut förnämsta mousserande vinerna i hela världen. Nyetimber hittar vi i de sydöstra delarna av England, närmare bestämt i Sussex.

1986 köptes gården av Stuart och Mandy Moss som var helt övertygade om att de mjukt böljande sluttningarna mot sydväst med väldränerad och kalkrik jordmån skulle vara exemplarisk för att odla druvor av hög kvalitet och producera mousserande viner som någon dag skulle ta världen med storm. Fokus har hela tiden legat på att i sinom tid konkurrera med producenterna i Champagne, och idag gör de det. Det passionerade paret planterade druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier på 20 hektar och 1992 släpptes det första vinet, en blanc de blancs på enbart chardonnaydruvor och året därpå lanserades deras classic cuvée, en blandning av chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Sedan dess har framgångarna haglat, i blindprovningar som arrangerats har de mousserande vinerna från Nyetimber slagit ut stora champagneproducenter som exempelvis Bollinger och Roederer.

Idag har planteringarna utökats till 150 hektar och sträcker sig över West Sussex och Hampshire. Vingården ägs numer av Eric Heerema som till sin hjälp har Cherie Spriggs, en välrenommerad vinmakerska från Canada som inriktar sig på klanderfri kvalitet. Är inte druvorna av högsta klass så buteljeras helt enkelt inget vin, detta hände 2012 då inget vin lanserades. Nyetimber äger 100% av sina odlingar och har på det sättet full kontroll på produktionen. Alla druvorna skördas för hand, pressas mycket varsamt och basvinet jäser alltid i temperaturkontrollerade ståltankar. De använder sig inte av några fat då de vill att vinerna ska ge uttryck från sin växtplats.

Nyetimber Classic Cuvée 2009 (389 kr, invinitum.com) är ett bra instegsvin till det engelska bubblet och produceras av den klassiska druvblandningen som består av chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Vinet bjuder på en rik frukt, mjuk mousse och krispig fräschör. Citron, äpple, mineral och nätta brödtoner dominerar. Gott till sushi, till grillad halloumi eller som apéritif. Nyetimber Blanc de Blancs 2007 (589 kr, invinitum.com) är ett mousserande vin som produceras av chardonnay, vinet bjuder på en skyhög syra med en slank frukt. Härlig mousse med toner av citrus, röda äpplen och kexchoklad tillsammans med diskreta rostade inslag. Ett vin att servera till en elegant fiskrätt med en syradriven vitvinssås och krämiga tillbehör. Komplext med en galen lagringspotential. Outstanding! Nyetimber Demi Sec (429 kr, invinitum.com) produceras av chardonnay och är ett halvtorrt mousserande vin som ger oss mogen gul frukt, champinjon, kex och mineral. Bubblorna är små och krämiga och allt är såklart perfekt avvägt med en balanserad syra. Ett riktigt bra matvin till heta och kryddiga rätter samt ett klockrent vin till osttallriken.

Det här är första gången som vi ser det engelska bubblet på den svenska marknaden och det måste provas, det är så bra att jag får gåshud! Britagne är här för att stanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *