Verona & vinerna runt hörnet

För några dagar sedan landade jag i ett vårlikt och makalöst vackert Verona. Jag älskar Verona och anledningen till att jag befinner mig i kulturstaden denna gång är för den stora vinmässan Vinitaly och för att vara med på invigningen av producenten Poggis nyöppnade vineri i Valpolicella, men just nu lägger jag upp fötterna på soffan efter en lyckad mässdag och njuter av utsikten över stadens charmiga och lite stökiga vimmel.

Verona utsågs till världsarv år 2000 och genomsyras av det romerska väldets historia med ett stort utbud av konst och kultur. Adige-floden omringar stadens kärna som bjuder på pittoreska kullerstensgator, Arena di Verona som är en av världens största amfiteater och självklart romantiska Casa di Giulietta där scenen vid balkongen med Romeo och Julia för alltid etsat sig fast i vårt minne. Här, bland gastronomiska upplevelser, norditaliensk elegans och turister från världens alla hörn gör sig vinet ständigt påmint. På de många restaurangerna, de pampiga hotellen, i vinbarerna och till och med i skyltfönstren där klockor, skor och fashionabla kläder oftast får dela uppmärksamheten med ett antal vinflaskor från någon av traktens välrenommerade producenter.

Vi hittar den blomstrande staden i nordöstra Italien, närmare bestämt i den världsberömda vinregionen Veneto som är en av landets största och som stoltserar med att ligga i topp gällande produktion av kvalitetsvin, sett till volym. De mest kända områdena är Bardolino, Valpolicella och Soave. Bardolino ligger längst till väster med vackra Gardasjön alldeles intill, här produceras relativt lätta till medelfylliga röda och friska viner med fin körsbärsfrukt. Valpolicella producerar röda viner av världsklass och det namn som väger tyngst är såklart Amarone men här hittar vi även Ripassovinerna och den söta röda Recioton och även den lite enklare ”vanliga” Valpolicellan. Fortsätter vi längre österut mot Venedig så kommer vi fram till Soave där vita viner i olika stilar produceras, alltifrån friska och lätta till tyngre matviner med fatkaraktär och till det söta vita vinet Recioto di Soave. Förutom dessa välkända distrikt så finns även en hel del andra spännande viner i regionen. Som de mer internationellt klingande endruvsvinerna från Piaveslätten öster om Venedig, de som bjuder på elegant och slank frukt av cabernet franc, cabernet sauvignon och merlot. Eller varför inte leta sig lite längre norrut och längre upp bland kullarna och testa det mousserande vinet Prosecco som produceras av druvan glera, främst i Conegliano-Valdobbiadene.

Ett hett tips är att lämna stilettklackarna hemma (jag lever dock inte alltid om jag lär) och besöka någon av stadens alla vinbarer där stämningen är hög, ostarna och charkuterierna gudomliga och där vinerna serveras i stora glas. Eller åk på utflykt till den mysiga byn Bardolino, njut av en promenad längst med Gardasjön och avsluta dagen på en uteservering med en Aperol Spritz i handen, den italienska apéritifen som består av Prosecco och Aperol som toppas med sodavatten och garneras med en apelsinskiva. Har ni tid över och vill trängas bland människor så är mässan Vinitaly definitivt värt ett besök, här är mångfalden från Italiens alla hörn samlade under samma tak för att du ska kunna utforska så mycket som möjligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *