Exklusiv intervju med Sveriges främsta sommelier

Utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan. Bakgrund från prestigekrogar som Hotel du Vin i Birmingham, Storbritannien, Le Rouge i Stockholm, MASH och Umami i Köpenhamn. Sveriges representant när VM i Sommellerie gick av stapeln i Tokyo tidigare i år. Resor till världens alla vinregioner är en del av vardagen och kvalitet går före allt. Älskar Sherry och drack en härlig Manzanilla Pasada från Equipo Navazos medan svaren på frågorna levererades… Låt mig presentera en av världens främsta sommelierer, Arvid Rosengren!

Hej Arvid! Hur är läget? Jag har lyckats tillskansa mig en ledig fredagskväll, så jag jobbar mig sakteliga igenom en massa läsning jag inte hunnit med under veckan, samt får lite god mat och vin.

Nu har det gått ett tag sedan VM i Sommellerie i Tokyo ägde rum och du har förmodligen lyckats smälta intrycken och landa. Efter två års förberedelser gjorde du en fantastisk prestation under tävlingsdagarna och hamnade på en åttonde plats. Hur känns det idag? Känslan är inte annorlunda. Jag är väldigt nöjd med min insats men inte med resultatet.

Hur ser en vanlig jobbdag ut? Jag är på kontoret mellan 9 och 16, även om en stor del av min tid går till provningar och resor. Därefter är jag på en av restaurangerna i koncernen – oftast Umami.

Vad gör du helst när du är ledig? Läser böcker – mest klassiker och non-fiction. Jag försöker träna en del, nu för tiden blir det mest crossfit. Och så blir det mycket mat och vin, så klart.

Familj och framtidsplaner? Jag lever med min sambo, Line. Familj får vänta några år. Med hänsyn till tävlingarna kommer EM i september. Resultatet då får avgöra om jag ska fortsätta tävla – det är vinst som gäller. Annars tror jag nog jag vill fokusera på annat.

Bästa restaurangen och varför? Jag älskar enkel men vällagad mat och ordentligt vin. Av våra egna vill jag slå ett slag för Le Sommelier i Köpenhamn. En annan favorit är Mêlée, med ännu enklare men riktigt härlig mat, liten vinlista men ofta fantastiska klipp.

Vackraste platsen på jorden? Baskien (Spanien).

Förmodligen vinvärldens mest ställda fråga… Vad dricker du helst för vin? Och omöjlig att besvara. Jag dricker det mesta och önskar mig en backup-lever i julklapp. Speciella favoriter är klassikerna; slank tysk Riesling, Bourgogne (mest vit) och Barolo. Men idag imponeras jag också av exempelvis Godello från Galicien, Nerello från Etna, Assyrtiko från Santorini.

Vad skulle du ta med dig till en öde ö? Madeira – vad passar bättre på en öde ö?

Sist men inte minst, vad gör du om 10 år? På ett eller annat sätt ska jag jobba för mig själv, och förhoppningsvis ha skaffat mig ett litet mysigt hus på landet också.

Nu när vi vet vad Sveriges främsta sommelier har för planer så kan vi kanske koncentrera oss på vårt eget. Många är tillbaka från sommarsemestern och har kommit in i det de gamla rutinerna och den vardagliga lunken. Kräftskivorna har haft premiär och framför oss står en fantastisk skaldjurssäsong med hummer och ostron i täten. Så vad dricker vi då till dessa? Klassiska viner från Champagne och Chablis står kanske högst på inköpslistan men prova även en söt Sauternes till de delikata ostronen, garanterat en smakupplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *