Hösten går i rött – från Mallis

Sommaren drog sin sista suck när de kalla vindarna svepte in, mörkret knackade på dörren och hösten bjöd in sig själv. Redan nu längtar jag till klarblå himmel och saltstänk på min kropp och Mallorca är bara drygt tre timmar bort. Sol och bad i all ära men nu ska vi lägga fokus på de fantastiska vinerna som denna ö producerar.

De senaste åren har vinerna från natursköna Mallorca erövrat internationella utmärkelser och det var först då som man fick upp ögonen för vad de hemmahörande vinbönderna kan prestera. Merparten av bodegorna är familjeägda där man värnar om de inhemska druvorna, där ekologisk odling är en självklarhet och där kärleken till vinet vuxit sig starkare för varje generation som passerat, från det att romarna introducerade vinodlingen några hundra år före Kristus. Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna i Medelhavet och med sitt utpräglade maritima Medelhavsklimat bjuds det på torra och varma somrar och milda vintrar. Vinodlingarna ligger mellan 100-350 meter över havet och jordmånen består främst av lera och kalksten där inhemska druvsorter som den gröna Moll (Prensal Blanc) och de blå Callet, Fogoneu och Manto Negro växer. Det finns även odlingar med de blå Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Monastrell och de gröna Macabeo, Parellada, Chardonnay och Moscatel.

Den solsäkra ön har över 300 soldagar om året och varje år lockar den nästan 15 miljoner turister, men som ni förstår så har Mallorca betydligt mer att erbjuda än värmande strålar, böljande turkosblått hav och billig öl. Upptäck öns blomstrande vinindustri och utforska lokala druvsorter som ni inte hittar någon annanstans. Mallorca består förutom av de regionala områdena av två DO-distrikt där Plá i Llevant är det största och täcker centrala och delar av östra sidan. Distriktet är relativt ungt och fick sin DO-status så sent som 2001. De flesta vingårdarna ligger i områdena kring Felanitx och i Manacor och Fogoneu är den druvan som planteras mest. Binissalem är det andra distriktet och ligger i hjärtat av Mallorca, nordöst om Palma. Det är mycket litet och fick sin DO 1991, här ligger odlingarna något högre än i Plà i Llevant och det är druvan Manto Negro som härskar.

Son Prim är en producent vars viner jag förälskade mig i redan för några år sedan. Jag fick möjligheten att prova vinerna under en semester på ön och sedan dess ligger det alltid några flaskor hemma. Favoriten heter Son Prim Merlot 2006 och är ett djuprött vin med fruktig doft där plommon, mogna röda körsbär, björnbär och övermogna jordgubbar dominerar tillsammans med en diskret ton av vanilj, mjölkchoklad och en touch av mint. Vinet är fylligt med en bra struktur som byggs upp av en fin syra och många men mjuka frukt- och fattanniner. De solvarma bären kommer åter i smaken tillsammans med en liten kryddighet, mynta och en angenäm beska. Varmfruktigt, elegant och oerhört tilltalande. Andra bodegor att hålla utkik efter är Anima Negra som betyder ”Svart Själ” och ligger i absoluta toppen. Macià Batl, José L. Ferrer och Binigrau är också värda ett besök. Så nästa gång ni åker till Mallis för slappa dagar i solen, passa då på att besöka någon av öns bodegor där tradition och innovation går hand i hand tillsammans med kultur och trendigt hantverk som resulterar i galet bra viner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *