Bubblor i glaset och sand mellan tårna

Vare sig du chillar på terrassen, befinner dig intill grillen eller myser på stranden så är det alltid lika passande med ett glas av de där löjligt goda bubblorna, så idag bjuds det på en introduktion till de italienska som går under det förtjusande namnet Franciacorta DOCG.

Vi förflyttar oss tillbaka till början av 1960-talet då allt började. Landskapet runt omkring oss är bedårande vackert med snöklädda alptoppar i norr, idylliska sjöar som speglar naturens grönska och vinfält så långt ögat når. Vi befinner oss i de norra delarna av Italien i regionen Lombardiet och provinsen Brescia. Det var här allt startade då familjerna Berlucchi och Ziliani bestämde sig för att producera mousserande vin. Året var 1961 och på den vägen är det.

Franciacorta DOCG är ett mousserande vin från ovan nämnda område, enligt reglementet måste bubblorna skapas genom den traditionella metoden vilket innebär att vinet får sin andra jäsning i flaskan, samma metod som används till att framställa champagne. 1967, bara 6 år efter sin födelse, fick Franciacorta sin DOC status vilket även innefattar stilla röda och vita viner. 1995 belönades det italienska bubblet med den högsta klassificeringen, DOCG, och har sedan dess varit Italiens stolthet. Druvorna till vinet växer på vinrankor ungefär 400 meter över havet och de inblandade sorterna är Chardonnay, Pinot Bianco (Pinot Blanc), Pinot Grigio (Pinot Gris) och Pinot Nero (Pinot Noir).

Man producerar vita och rosévarianter och båda är de strålande exempel på förstklassigt mousserande vin som tyvärr hamnat i skymundan av både champagne och cava. En Franciacorta rosé måste innehålla minst 15 % Pinot Nero och Franciacorta Satèn är ungefär detsamma som en fransk Blanc de Blanc vilket innebär 100 % Chardonnay men i detta fall får man även använda sig av Pinot Bianco, eller en blandning av dem bådadera. Non Vintage (NV) Franciacorta måste ligga på sin jästfällning i minst 18 månader och får inte släppas på marknaden innan 25 månader efter skörd, i jämförelse med champagne där kravet för en NV är 15 månader. Franciacorta Vintage får inte säljas innan 37 månader efter skörd och då måste den legat på sin jästfällning i alla 37 av dessa. I Champagne är kravet 36 månader, men det bör tilläggas att båda vinstilarna ofta ligger betydligt längre än så.

Det enda problemet med detta fantastiska mousserande vin som bjuder på elegans och komplexitet är att det är svårt att få tag på i Sverige och vi ser inte mycket av det på marknaden, utbudet är pinsamt dåligt men här kommer de få som det faktiskt går att få tag på. Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvée PrestigeBellavista Franciacorta Cuvée Brut och Franciacorta Castel Faglia Extra Brut.

Men beställ några flaskor, packa en korg med lite vitmögelost, oliver, lufttorkad skinka och lantbröd. Cykla ner till vattnet och placera en filt på stranden och njut. Ännu bättre är förstås om du befinner dig i Italien och kan köpa med dig några flaskor hem, utbudet är garanterat större och prislappen inte alls lika stor. Så som sagt, med sand mellan tårna och italienska bubblor i glaset vill jag önska er alla en riktigt skön sommar!

2 svar på “Bubblor i glaset och sand mellan tårna”

 1. Hej,
  Kul inlägg.
  Vi har sålt Franciacorta, Ziliani och Contadi Castaldi, i flera år.
  Vid vinprovningar förvånas de flesta över dessa ädla italienska bubblorna.
  Med vänlig hälsning,
  Hans Johansson

 2. Hej Hans!

  Så roligt, tack för denna information! :) Alltid kul när man ”hittar” fler importörer på marknaden.

  Med vänlig hälsning,
  Erica Björklund Sattler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *