Chardonnay Cuvée Bois Les Crêtes 2008, Invinitum, 365 kr

Möt här vår magiska italienare i klassisk vit Bourgognestil. Det började förra året i april. Himlen var klarblå, solen värmde och träden stod i blom. Allt var oerhört vackert och så orört på något sätt, som att tiden stått stilla. Platsen var Verona och listan med producentbesök lång när vi klev in genom dörrarna till vinmässan Vinitaly. Först ut under regionen Valle d’Aosta var producenten Les Crêtes. Vi möttes av en mycket charmerande fröken vid namn Eleonora som presenterade sig själv och vingården, men framför allt vinerna på ett förtrollande sätt. Vi provade fyra av deras viner och alla fick de följa med hem utan så mycket som en sekunds tvekan. Låt mig här presentera ett utav dem. Jag älskar fatlagrade vita viner i den elegantare tappningen och denna Cuvée Bois visar potentialen redan när den spills i glaset. En vackert guldskimrande nyans speglas och aromer av exotisk frukt, gula äpplen, citrus och mineral flirtar med mig. Den solmogna frukten dominerar men som en diskret skugga över vinet finns också smörkola, fudge och rostade hasselnötter. Vinet är torrt, relativt fylligt med näpna fattanniner och en frisk, balanserad syra som bjuder på en oslagbar finish. Cuvée Bois är vinet till dig som liksom jag, förälskat dig i vita fruktiga viner som fått en lätt smekning av ek. Ett vin som utvecklas i glaset och med tiden, men framför allt ett vin som utvecklas med dig. Kärlek. Köp vinet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *