Domaine de Roche Guillon Fleurie 2009, 129 kr, Invinitum

När jag läste på Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö hade jag en kursare som hittade på en ramsa för att komma ihåg de tio Cru-byarna i Beaujolais. Jag lyckades aldrig att lära mig ramsan men jag lärde mig i alla fall att uppskatta vinerna.

Beaujolais är ett distrikt som tillhör den mer kända regionen Bourgogne. I södra delarna av världskändisen hittar vi här området som skiljer sig markant i både jordmån, druvsammansättning och vinifikation. Främst odlas den röda druvan Gamay i granitjordar och blir till mjuka, bäriga och alldeles för ofta ryggradslösa blaskviner. Men så har vi då den mer seriösa stilen av Beaujolais, den stilen som jag är sådär barnsligt förälskad i. Jag pratar såklart om vin från Cru-byarna där bärigheten fortfarande slår igenom men där det även finns struktur, balans och personlighet.

Domaine de Roche Guillon Fleurie 2009 är ett charmigt vin från Cru-byn Fleurie och visar upp en ung blålila färg med friska, bäriga aromer av röda bär som hallon men även en liten mörkare ton av blåbär, björnbär och viol tillsammans med en fin kryddighet. Vinet är medelfylligt och runt med en livlig frisk syra och snälla tanniner där den kittlande bärigheten står i fokus men där man även hittar ett djup och som avslutas med en lång elegant finish. Ett följsamt vin i smakfull tappning. Vinet kan du köpa här.

 

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *