Altùris Traminer Aromatico 2010, Invinitum, 113 kr

I Italiens nordostligaste region, Friuli-Venezia Giulia, ligger området Cividale del Friuli vid foten av Alpernas mäktiga toppar och vid gränsen till Slovenien, där hittar vi även den familjeägda vingården Azienda Agricola Altùris. En gård vars viner är trovärdiga med en ung krispighet och druvrena toner.

Det här vinet tillverkas av Traminer Aromatico, samma druva som Gewürztraminer, men det här är vinet är inte lika blommigt och aromatiskt som viner av den här druvan ofta är. Traminer är en druva att älska eller hata sägs det, men om ni tillhör den sistnämnda gruppen har ni nu chansen att lära känna denna karaktärsfulla druva som även ger eleganta viner och kanske ändra uppfattning.

I glaset spills en ljust gul färg med drag åt blek citronsaft. Dofterna är något diskreta, dock mycket druvtypiska och lätt aromatiska där jag hittar rosor, litchi, mango, kryddor, fläder, lime, mineral och solmogen citron. Syran är härligt uppfriskande, vinet är torrt, medelfylligt och fruktigt med aromer som går igen i smaken. Det är ett ungt vin med fin balans som är något återhållsamt och svalt vilket gör vinet mycket elegant.

Perfekt till sushi och heta asiatiska rätter eller väl kylt ute på terrassen en solig sommardag! Det här vinet är verkligen något som jag varmt rekommenderar, både till inbitna ”traminerfans” för att visa er en svalare sida av druvan och till er som egentligen inte köper dessa viner för att ni tycker att de är för mycket, det här vinet är inte påträngande alls. Ni kommer förstå vad jag menar när ni öppnar flaskan och smakar, och njuter. Vinet beställer ni enkelt här.

Följ mig även på Invinitum

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *