Domaine des Hauts de Sanziers Samur Blanc 2009, 149 kr, Invinitum

Ibland blir man så glatt överraskad när man sticker ner näsan i glaset för att prova ett vin, speciellt när man inte har en aning om vad det är för något som döljer sig i flaskan och aromerna visar sig vara högst intressanta. Det enda möjliga, om man vill lära sig att förstå vinet, är att koppla bort allt runt omkring och bara fokusera på sina sinnen, men framför allt att verkligen våga lita på dem.

Nyansen på drycken har en ganska intensiv gul färg, doften är ren och relativt stor där de säregna aromerna spelar en övervägande roll och frukten står i bakgrunden. Vi pratar svampskog, blöta löv och våt jord med kryddiga citrustoner och en liten antydan till en grön örtighet.

Vinet är torrt och medelfylligt med en livlig syra och smaker som speglar vår arombild där svamp, jord och grape är mycket framträdande. Vinet har ett fantastiskt avslut där de underliggande gröna tonerna kommer fram tillsammans med ett angenämt pepprigt bett.

Ett riktigt coolt vin tillverkat av druvan Chenin Blanc som här går utmärkt ihop med Sour Cream & Onion Chips. Kan kanske tyckas märkligt men ibland är det just dessa udda kombinationer som är de allra bästa, ungefär som lakrits- och hallonbåtar tillsammans med en Beaujolais eller Barbeque Chips med rökig whiskey.

Eller så har det att göra med att jag är en verklig gottegris som gärna vill dricka trevliga viner till skiten jag stoppar i mig. Men, vill ni istället ha något matigare (och nyttigare) kan jag tänka mig att tillaga baconinlindad kycklingfilé fylld med citroncréme tillsammans med en fräsch romansallad vid sidan av som fått sig en rejäl dos av kryddig olivolja och en liten skvätt vinäger.

Vinet går enkelt att beställa på Invinitum, det skickas direkt hem till din dörr och den enda du behöver göra är att öppna upp det och njuta.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *