Baigorri Reserva 2004, Rioja, Spanien

Bland de första inläggen jag skrev här på bloggen handlade om den vita motsvarigheten till detta vin, Baigorri Blanco 2005, som jag fortfarande tycker är helt fantastisk. Det här röda är heller inte så dumt utan närmare bestämt är det gott som fan.

Färgen är djupröd och doften något sluten till en början med öppnar upp sig efter lite luft och värme. Aromer som björnbär, körsbär, röda plommon och örter är framträdande tillsammans med en kryddig fatkaraktär. Smaken är relativt fyllig och kompakt med bra riv i tanninstrukturen samtidigt som vinet är fullmatat med frukt och koncentration med en väl balanserad syra. De mörka bären återkommer och sitter kvar länge i en harmonisk, kryddig avslutning. Strukturerat, fruktig och jävligt snyggt om ni frågar mig. Det kan gott ligga några år till för er som gillar lite mjukare viner men det är som sagt riktigt bra som det är redan nu.

Tycka vad man vill om de tunna, sönderekade vaniljbomberna från förr men det här är från en helt annan skola. Den moderna bodegan Baigorri visar upp en trendig fruktighet som stolt legat på franska fat och som förmodligen kommer få folk att rynka pannan och fråga: Är det här vinet verkligen från Rioja? Ohh yes it is, and it’s fabulous. Som Robert Parker kanske skulle ha sagt.

Följ mig även på Invinitum och på Fresh Magazine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *