Bössa, vilt och rödpang

Somliga anser att hösten är mysig och skön med ett utmärkt tillfälle att varva ner och bara rå om varandra. Andra tillhör den skalan som avskyr de mörka kvällarna, den nakna skogen och de kyliga vindarna som rosar våra kinder. Vilken sida ni än står på så kan vi inte bortse från fakta, att den faktiskt är här.

Med hösten ändras våra matvanor och med våra matvanor även vad vi dricker. En logiskt följd av människans sunda förnuft eller ett resultat av vårt växande mat- och vinintresse? Personligen lägger jag min röst på det sistnämnda. Rätterna tenderar att bli betydligt mustigare och inte sällan med viltkött som huvudingrediens då jakttiderna också tagit fart. Vi pratar smakrika grytor, ugnsbakad söndagsstek och mycket annat spännande av älg, råddjur, hjort och fågel.

Den klassiska färgen som spills i glasen till dessa rätter är rött. Det man inte får glömma bort när man väljer vin till viltköttet är att det har en större sötma och en mer framträdande syrlighet än andra typer av kött, samt att det får en hel del smak från naturen där den levt och frodats. Givetvis kan man balansera dessa karaktäristiska inslag genom att variera tillbehören.

Helstekt hjortytterfilé, rotfruktsgratäng och murkelsås med en hemlagad mangochutney är en jättefin rätt som jag helst avnjuter med det sträva, bongstyriga vinet Château Bouscassé från Madiran i sydöstra Frankrike som snålar med frukten, sticker ut med den höga syran och som yvar med vresiga tanniner. Men. Till mat gör sig det här vinet perfekt. Sötman i maten plockar fram vinets frukt, den sötsura chutneyn dämpar syrorna och tanninerna tämjs fint när de lindas in i den gräddiga såsen.

Ugnsstekt duva, svampröra med schalottenlök, sidfläsk och rödvinssås är en elegant rätt som kräver ett elegant vin. Plocka fram en La Rioja Alta Gran Reserva från1997 men låt vinet luftas en stund innan det serveras så alla aromer får tid att komma till sin rätt. Dill, lakrits, kaffe, svamp och torkad frukt framträder tillsammans med en sötmogen fruktighet. Syran är fortfarande frisk och tanninstrukturen väl integrerad i vinet. Det medelfylliga vinet skvallrar om sitt ursprung samt sin kvalitet.

Till älgsteken med smakrika grönsaker och rotfruktsmos plockar vi fram en cool portugis, Picos do Couto, som här bjuder på generös frukt, påtagliga fat- och frukttanniner med en fräsch syra där aromer av mörka bär, peppar och örter visar sig tillsammans med en vårdad struktur och fyllighet som harmoniserar tillsammans med maten. Ett kryddigt och matvänligt vin för allas plånböcker.

Njut av hösten med allt som hör den till. Romantiska promenader bland lövens vackra färger som pryder vår mark, tidiga kvällar vilket inviterar till levande ljus och underbara middagar i goda vänners lag. Sådant som vi inte haft tid med förrän nu, nu då vi verkligen tillåter oss själva att andas ut.  Men gör mig en tjänst. Glöm inte bort vinet till de mörkare månadernas intressanta mat då vi alla vet att mat och vin går hand i hand. Precis som bössa, vilt och rödpang.

Följ mig även på Invinitum och på Fresh Magazine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *