Bubblornas seger

Champagne

Länge har vi hört läkare predika om vinets goda effekt på folkhälsan, då främst det röda vinet som innehåller mängder av antioxidanter och som i måttliga mängder hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Att det är det röda vinet och inte det vita som vi påverkas positivt av beror till störst del på att i druvans skal finns en antioxidant som heter resveratrol, en form av antibiotika, som frigörs vid jäsningen. Då det vita vinet sällan jäser tillsammans med skal förstår vi också varför det inte har lika bra effekt.

Nu är det nämligen så att enligt nya medicinska rön så ska mousserande vin också vara bra för vår kärleksfulla pump, då den bubblande drycken innehåller polyfenoler, även denna en antioxidant, som hjälper till att vidga våra blodkärl och på så sätt förebygga stroke och hjärtproblem. Druvor som växer i svalare klimat har en större portion av polyfenoler då dessa druvor lider en större risk att drabbas av svampangrepp, vilket ger Champagne en glänsande ledning.

Den här fantastiska nyheten presenterades av ett forskarteam vid Readings Universitet i England och jag väljer att tro på detta underbara gäng. Champagnens tid är inne och bubblorna har äntligen segrat. Snacka om revansch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *