Clotilde Davenne – ett namn att lägga på minnet

Efter 17 år som chefsvinmakerska hos kända Jean-Marc Brocard bestämde sig Clotilde för att lämna den välrenommerade vinproducenten och köra igång ett eget projekt. I kommunen Préhy i Chablis, köpte hon i början av 2000-talet upp egendomen Les Temps Perdus och idag är hon en av de högst rankade producenterna i det kända vindistriktet. Som sagt, ett namn att lägga på minnet.

Med en knivskarp syra, finess och elegans så förför Clotilde vinintresserade över hela världen med sina välbalanserade och strukturerade viner, och då inte minst publiken på den svenska marknaden. Clotilde säger själv att ”vin är enkelt, vin är en enkel njutning”, vilket förklarar en hel del hur hon tänker. Vinerna ska vara rena och produceras med så lite inblandning av människan som möjligt, år 2011 blev vingården ekologiskt certifierad och Clotilde strävar ständigt efter att bli bättre och hon är galet ödmjuk till uppgiften.

Crémant de Bourgogne Brut Extra (art. nr 7725, 135 kr) är resultatet av Clotildes entusiasm över champagne och samarbetet med en mycket god vän. De förtjusande bubblorna är krämiga och vinet är torrt med en härlig syra, gula äpplen, mineral och kexchoklad. Inte mycket mer att tillägga. Köp! Bourgogne Blanc 2014 (art. nr 5562, 127 kr) är ett vitt torrt vin som produceras av chardonnay, druvorna kommer från vingårdar som ligger strax utanför gränsen för vindistriktet Chablis, varav benämningen Bourgogne Blanc, och ger oss stålhård syra, citrus, gula äpplen, päron och mängder av mineral. Bourgogne Rosé 2014 (art. nr 99022, 119 kr) är en rosé som framställts av pinot noir, den är fräsch och läckert krispig med toner av mineral, röda vinbär, blodgrape och färska kryddor. Bourgogne Rouge 2013 (art. nr 70403, 129 kr) är ett rött vin, även detta vin av pinot noir. Vinet är relativt lätt med kryddiga inslag, det är elegant och med en sval frukt. Alla vinerna i Clotildes bourgognelinje är läckert krispiga och strama. Definitivt ett måste i sommar.

När vi kommer till hennes chablislinje är det som att rada upp skolboksexemplar efter skolboksexemplar på krispig, mineralrik och lagringsduglig chablis. Högsta betyg rakt igenom. Chablis 2014 (art. nr 6307, 159 kr) är ren, rak och ärlig. Torrt, friskt och fuktgeneröst med en behaglig oljig munkänsla. Gröna äpplen, citron och mineral dominerar. Chablis Premier Cru Montmains 2012 (art. nr 72829, 325 kr) är betydligt mer fruktkoncentrerad och i en komplexare stil. Chablis Grand Cru Les Clos 2013 (art. nr 75088, 599kr) och Chablis Grand Cru Les Preuses 2010 (art. nr, 499 kr) är flaggskeppen som verkligen ger oss mersmak. Koncentration, styrka och kraft med en vansinnigt bra lagringspotential samtidigt som det är finessrikt och elegant. Dessa skönheter kommer att utvecklas till det bättre för varje år som går, säkert i något decennier framöver. Clotilde gör även ett vitt torrt vin av druvan sauvignon blanc från den lilla och ganska anonyma appellationen Saint Bris som ligger inbäddad i vindistriktet Chablis. Vinerna härifrån är mycket sällsynta och det är inte ofta som vi ser det på marknaden. Saint Bris 2014 (art. nr 70241, 119 kr) ger oss fruktiga inslag, fortfarande med en vass syra men med tydligare frukt i karaktären. Toner av mineral, grönt äpple, nyklippt gräs och krusbär dominerar.

Clotilde Davennes viner gör ingen besviken och gillar du rena och krispiga viner med personlighet och karaktär så är det inte mycket att orda om. Duka upp en läcker skaldjursbuffé med havets alla delikatesser och spill eleganta och fokuserade viner i glasen. Det gör inte ont kan jag tala om. Njut!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *