Piemonte är en region i nordvästra Italien precis söder om de mäktiga Alperna, här bjuds vi på magnifik natur, kulinariska äventyr och oemotståndliga viner. Vinregionen är en av landets mest kända och en av de förnämsta. Trots detta så anser många att vinerna härifrån är svåra att förstå sig på, men med lite tålamod och i rätt sällskap så kommer smakbryggor skapas och våra smaklökar explodera av välbehag.
”Vid bergets fot” är en direkt översättning av Piemonte vilket är passande med tanke på läget, precis nedanför bergskedjans snöklädda toppar. Klimatet är relativt svalt med en hel del dimma som gömmer sig i dalgångarna under skördetiden. Jordmånen består av kalkhaltig märgel och vulkaniskt stoff, lera och sand. Piemonte kan stoltsera med över 40 DOC-områden (den näst högsta klassificeringen) och nästan 10 områden med den högsta klassificeringen, DOCG. Bland det yttersta toppskiktet hittar vi Barolo och Barbaresco följt av Asti, Gavi, Gattinara, Ghemme och Brachetto d’Aqui.
I Piemonte dominerar den blå druvan nebbiolo som kommer från det italienska ordet ”nebbia” och betyder dimma. Nebbiolodruvan utgör stommen i några av världens främsta viner från Barolo och Barbaresco som i sin ungdom kan vara lite bångstyriga, sträva och komplicerade, men låt de vila några år och upptäck komplexiteten, mognadstonerna och de många dimensionerna. Perfekt att öppna till säsongens kraftiga smaker med vilt, svamp och rotfrukter. Prova Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda 2011 (239 kr) och Barbaresco Livio Pavese 2010 (169 kr).
Andra blå druvor av stor vikt är barbera och dolcetto, av dessa produceras viner som är betydligt mer publikfriande. Den traditionella stilen ger relativt lätta och rödfruktiga viner med hög syra, men idag hittar vi även producenter som framställer moderna och fruktgenerösa viner som ibland lagras på ekfat. Dolcettovinerna tenderar att bli något mjukare och kryddigare än vinerna av barbera. Den gemensamma nämnaren är dock att de är matvänliga med sin syradrivna stil, bäriga framtoning och mjuka profil. Perfekt till pasta med tomatbaserad sås, till stekt kyckling och kalv med krämiga tillbehör eller varför inte till charkuteritallriken? Barbera d’Alba Luigi Voghera 2013 (109 kr) och Dolcetto d’Alba Sant’Anna 2012 (131 kr) är två bra alternativ.
De gröna druvorna som regerar är cortese, arneis, chardonnay och moscato. Cortese hittar vi främst i de sydöstra delarna av Piemonte runt staden Gavi. Vinerna härifrån är snustorra med en hög frisk syra, de är mineralstinna med toner av äpple och lime med en örtig touch och lite oljig munkänsla. Perfekt till fisk och skaldjur med citron. Tyvärr är det ett vin som oftast glöms bort men med tanke på att jag inte hittade ett endaste vin i hyllorna eller i beställningssortimentet förklarar ju saken. Däremot fick jag tag i några viner av druvan arneis som dessvärre får stå lite i skuggan av andra mer kända druvsorter, som exempelvis chardonnay. Arneis är svårodlad och krävande och det är precis vad namnet betyder på den piemontiska dialekten. Tidigare användes den enbart till att mjuka upp de sträva nebbiolovinerna men med dagens moderna vinodlingsteknik lyckas producenterna både ge frukt och koncentration samt struktur och krispig syra till vinerna. Testa Bel Colle Roero Arneis 2013 (147 kr). Vi kan ju inte lämna Piemonte utan att nämna den pärlande drycken Moscato d’Asti. Det här söta vinet med förföriska bubblor har charmat brallorna av de flesta i urminnes tider, så varför sluta nu? Servera till fräscha bärdesserter, till sorbet eller precis som det är i sin egen smakfulla enkelhet. Moscato d’Asti Prunotto 2014 (99 kr) blir perfekt.