Savojen – Chamonix, Mont Blanc och vin

I de västra delarna av alperna mellan Genèvesjön, Rhônedalen och Mont-Cenis i östra Frankrike hittar vi vinregionen Savojen (Savoie som den egentligen benämns av fransmännen). Här ligger vingårdarna utspridda på en höjd mellan 250-500 meter över havet precis nedanför de välkända skidorterna där de omges av snöklädda toppar, grönskande dalar och vackra sjöar. Vinerna härifrån är svåra att få tag på då det mesta förtärs lokalt, fast sakta men säkert börjar de hitta utanför landets gränser.

Vid freden i Turin, Italien, 1860 erövrades Savojen av Frankrike och delades upp i Haut-Savoie och Savoie, idag är dessa departement delar av regionen Rhône-Alpes och gränsar till både Italien och Schweiz. Savojen fick sin AOC-status 1973 och här ingår både Haut-Savoie och Savoie, AOC Savoie är den generella appellationen för vitt, rött, rosé och mousserande vin. Klimatet är kontinentalt med varma somrar och höstar som ger generöst med soltimmar vilket medför att druvan uppnår maximal mognad, vintrarna och vårarna är dock kalla och bistra men de kringliggande sjöarna och floderna har en mildrande effekt på klimatet. Jordmånen utgörs av lera, kalk, märgel och alluviala jordar från glaciärerna.

Vinproduktionen består främst av torra och mycket friska vita och röda viner, men det kommer även en del intressanta mousserande viner härifrån samt en del rosévin. De vita vinerna dominerar kraftigt med ca 75 % av marknaden, vilket i och för sig inte är så konstigt med tanke på det svala klimatet då de blå druvorna får svårt att mogna. Det är den gröna druvan jacquère som går i täten för vinproduktion. Druvan ger hög avkastning och relativt lätta viner med en blommig ton, ofta ligger vinerna på sin jästfällning, sur lie, fram tills att vinet buteljeras. En annan grön druva som är populär i området är altesse och till skillnad från jacquère blir vinerna av denna druva betydligt kraftigare och mer aromatiska, altesse kallas för roussette lokalt och anses generellt ge mer högkvalitativa viner. Chasselas odlas också men ger inga direkta kvalitetsviner utan går oftast till bordsvinsproduktion, däremot vinner chardonnay mark och andra vitvinsdruvor som också odlas är roussanne (lokalt går den under namnet bergeron) och aligoté där de två sistnämnda inte ger några viner av betydande kvalité. När vi kommer till de röda vinerna (ca 20 %) så är det druvan gamay som odlas mest. Andra blå druvor av intresse är pinot noir och den lokala druvan mondeuse noire där den sistnämnda vid rätt hantering kan ge karaktärsfulla viner med intensiv färg, kraft och koncentration med generös frukt och en kryddig ton som dessutom är relativt lagringsdugliga, de röda vinerna är i allmänhet lätta och bäriga i en syradriven stil.

Den främsta appellationen i regionen rent kvalitetsmässigt är AOC Roussette de Savoie som är en egen appellation för vita viner av druvan altesse. Det är tillåtet att lägga till fyra olika cru-namn till appellationen varav den främsta är Marestel. Seyssel producerar vita torra viner av altesse men även mousserande vin av den lokala druvsorten molette. Crépy är beläget vid Genèvesjöns södra kust och produktionen består främst av torra, lätta och friska vita viner av chasselas. Bugey är ett mycket litet område där alla druvsorter från Savojen (och även från den närliggande regionen Jura) är tillåtna. Nästan allt vin som produceras här konsumeras lokalt och når vare sig utanför områdets eller landets gränser.

Vinerna från Savojen kommer förmodligen aldrig att bli en betydande region rent kvalitetsmässigt, eller volymmässigt för den delen, men intressant och spännande är det i alla fall, om ni nu lyckas få tag på några flaskor. Den charmiga byn Chamonix vid foten av Europas högsta berg Mont Blanc och vingårdarna som breder ut sig över det enastående landskapet kan vara gott nog för ett besök, och glöm nu inte att köpa med några flaskor hem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *