Jura – en region med gamla anor

Långt bortom kända appellationer och världsberömda slott, långt från köphysteri och exklusiva märken, glamour och glittriga etiketter. Så långt från lyx och flärd vi kan komma där det istället andas historia och tradition i själ och hjärta, med en liten touch av innovation.

Strax öster om Bourgogne i östra Frankrike hittar vi Jura, precis vid foten av Juraberget och på gränsen mot de mäktiga schweiziska alperna. Vingårdarna sträcker sig som ett pärlband från Arbois i norr till Lons le Saunier i söder. Jura bjuder på ett extremt kontinentalt klimat med varma somrar och bistra vintrar vilket kan orsaka frost långt in på våren, men hösten är oftast lång, mild och solig vilket gör att druvorna hinner uppnå maximal mognad innan de skördas. Jordmånen består av kalksten på de bästa vingårdslägena, de som ligger i sluttningarna med perfekt solexponering, längre ner är det mer märgel och lera och längst ner i dalarna blir det lågläntare och betydligt bördigare. De vanligaste druvsorterna är chardonnay, pinot noir och den unika vitvinsdruvan savagnin som här kallas för naturé. Poulsard är en annan lokal druva som ger lätta röda viner och rosé. Även trosseau används och ger vin med mycket färg och tanniner, det odlas även en liten del gamay.

Jura kan delas in i två läger med vitt skilda vinstilar på var sida. Den ena stilen är modern där friska fruktiga viner går i täten och där vinerna oftast produceras av de burgundiska druvsorterna, chardonnay och pinot noir. På andra sidan står traditionsenliga viner som framställs av inhemska druvor och med en medveten oxiderad ton, en vinstil som man måste lära sig att tycka om. Det Jura dock är mest känt för är sitt historiska ”vin jaune”. Vinet produceras av druvan savagnin som skördats sent och som sedan jäser och lagras på ekfat. En del av vinet avdunstar under lagringen och det bildas ett florliknande täcke som till viss del skyddar mot oxidation (ungefär på samma sätt som sherry fino i spanska Andalusien). Vinet får buteljeras tidigast 6 år och 3 månader efter skörd. Resultatet? Ett torrt vitt vin med smak av mandel och valnötter som kallas ”goût de jaune”. Komplext och nötigt med jästiga toner.

Jura är även världskänt för sitt ”vin de paille”, även detta ett historiskt vin som tidigare var vanligt i Österrike såväl som i Italien. Vinet är till skillnad från ”vin jaune” sött och det produceras av torkade druvor vilket ger enorm koncentration. De tillåtna druvorna är chardonnay, poulsard och savagnin som skördas sent på hösten och som sedan får torka på halmmattor, numera är det vanligare att druvorna läggs i lådor. Efter att druvorna torkat klart så pressas de och jäser, vinet flyttas sedan över till ekfat där det får ligga i 3 till 4 år innan buteljering. Denna raritet produceras enbart riktigt bra år och är gyllene, sött och mycket dyrt… Juras guld.

I Jura hittar vi ett antal appellationer men det är Arbois längst i norr som är den mest betydelsefulla. Här produceras det alla typer av vin som rött, vitt, rosé och mousserande, både traditionella och moderna. Det är även från detta område som det börjar dyka upp intressanta viner som vi faktiskt kan få tag på i Sverige. Så ta chansen och upptäck något nytt, bredda preferenserna och få en inblick i det historiska Frankrike. Nåväl, en liten del i alla fall. Må så gott i solen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *