Portugal med Alentejo i fokus

Korkar

Portugal är ett land vi gärna reser till för sol, bad och golf längst den vackra Algarvekusten. Lissabon bjuder på storstadspuls, shopping och historiska museer. Vackra Dourodalen ger oss dramatiska sluttningar, terrasserade vinodlingar och traditionsenliga principer. I Atlanten hittar vi den natursköna vulkanön Madeira som lockar soldyrkare, naturmänniskor och äventyrare. Den gemensamma nämnaren är att vart man än kommer i landet så produceras det vin, mängder av vin…

De portugisiska vinerna har länge varit relativt svåra att sälja. Men vad beror det egentligen på? Handlar det om svåruttalade regioner och distrikt? Obekanta druvsorter och okända producenter? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Problemet tros ligga i att de inhemska vinbönderna fokuserar alldeles för mycket på den interna politiken, där vinbönderna drar åt olika håll men som ändå håller varandra bakom ryggen när det krävs. Inte ett vinnande koncept som genererar ökade internationella marknadsandelar. Så var det i alla fall förr. Nu verkar vinbönderna har förstått att förändring är det som behövs för att komma igång med exporten och de går alltmer ifrån de klassiska och traditionella metoderna som ofta ger tunna, kärva viner med uttorkande fatkaraktär och stripig frukt. De börjar successivt anpassa sig till dagens marknad med kunniga konsumenter som kräver frukt, koncentration och kvalitet, och de har kommit långt. Portugal producerar vin med en otrolig mångfald och idag ska vi göra en resa in i korkekens förlovade land, välkomna till Alentejo.

Inåt landet, på gränsen mot Spanien, är det betydligt varmare än längst den svalkande kustremsan och det är här vi hittar Alentejo som nästan sträcker sig över en tredjedel av Portugals södra del. Här produceras främst fruktgenerösa fylliga röda viner med en mjuk kryddighet och personlig touch. Regionens vinindustri fullkomligt blomstrar där moderna anläggningar byggts upp, där selekteringen i vingården är hård, där bevattning blivit tillåtet och där glöden och viljan genomsyrar allt. Jordmånen är mycket varierande och består av skiffer, granit, lera och kalksten med en del alluvial jordmån längst med floden Guadiana som flyter i de sydöstra partierna. Större delen av Alentejo är ett stillsamt och isolerat slättland där korkeken slåss mot pinjetallar, olivträd och vinrankor för sin existens i den extremt tuffa miljön.

Regionens vanligaste blå druvor är aragonez (tillika Spaniens tempranillo), trincadeira (med sin positiva egenskap att den behåller syran även i varma klimat), castelão frances, alicante bouchet och touriga nacional. Efter Portugals inträde i EU 1986 fick omvärlden upp ögonen för landet då exporten förenklades samtidigt som man tilläts plantera internationella druvsorter som cabernet sauvignon, syrah, merlot, sauvignon blanc och chardonnay vilket underlättade igenkännandet, men Portugal har alltid varit ett land som beskyddar sina rötter och använder sig mycket av sina inhemska druvsorter vilket bara ger personlighet och karaktär till landets vinindustri. Ett vinland att upptäcka med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *