Roda, Pujanza & Baigorri – toppmodernt från Rioja

Minusgrader, snödrivor och kyliga vindar gör att våren känns oändligt långt borta. Låter därför rosévinerna ligga undangömda tillsammans med de krispiga vita och plockar istället fram en modern Rioja och spiller i mitt glas. Här är tre favoritproducenter från den nordspanska regionen, perfekt att värma sig med när vårens solstrålar vägrar att göra det.

Bodegas Roda ligger i deldistriktet Alta och grundades 1987 av två familjer, Rotllánt och Daurella, varav bodegan fick namnet Roda (från de två första bokstäverna i efternamnen). Fem år senare släpptes deras första vin som blev en stor succé och idag är de inte bara välkända i Spanien utan de hyllas världen över för sin kvalitet. Ambitionerna är mycket höga och vingården tillhör den moderna skolan där frukten får stå i fokus, de franska faten används istället för de traditionella amerikanska och lagringen är kortare. Rankorna har en hög snittålder, skördeuttaget är mycket lågt, de använder modern framställningsteknik och de varken filtrerar eller klarar sina viner innan buteljering. Bodegan producerar vin från 17 olika vingårdar i Rioja och druvorna från dessa vinifieras var för sig, slutligen bestäms om vinet ska bli till Roda, Roda 1 eller Cirsion, det sista är bodegans toppvin. Roda framställer även ett vin som heter Sela som produceras av yngre frukt men som är mycket bra.

Baigorri är en av de mest påkostade och moderna vinerierna i Rioja och det är arkitekten Iñaki Aspiatzu som designat bodegan som grundades 1997. Bodegan, som mestadels ligger under jord, hittar vi i Alavesa och vingårdarna breder ut sig över 50 hektar. Rankorna växer i kalkhaltiga lerjordar och druvorna selekteras noggrant där bara de bästa väljs ut. Allt styrs med hjälp av gravitation och Baigorri har inget med den traditionella filosofin att göra vilket var ägaren Jesús Baigorris vision från start, målet var att göra allting annorlunda i jämförelse mot regionens klassiska viner. Druvorna, musten och vinet styrs och förflyttas enbart med hjälp av gravitation vilket innebär att druvorna aldrig utsätts för något som är skadligt och att producera vin i samklang med naturen är oerhört viktigt. Vinmakaren Simon Arina skapar tillsammans med sitt team sex olika viner: fyra röda, ett vitt och ett rosé. Alla väl värda att prova.

En annan kvalitetsbodega från Rioja är Bodegas y Viñedos Pujanza som ägs av Carlos San Pedro där vintillverkning följt familjen i många generationer. Bodegan grundades så sent som 2002 och vi hittar den i hjärtat av Alavesa, inte långt från Laguardia. De fokuserar på kvalitet, liten produktion och druvorna plockas från mycket specifika vingårdar, alla med olika mikroklimat anpassade för just den druvan som växer där. Vingårdarna som ligger på en höjd mellan 550-680 meter över havet finner vi precis vid foten av Sierra Cantabria och omringas av floden Ebro som flyter genom regionen. Även Pujanza är av den moderna skolan där frukt och koncentration går i täten och där de amerikanska faten bytts ut till de franska. Bodegan producerar i dagsläget enbart två olika viner, Pujanza och Pujanza Norte där det sistnämnda är flaggskeppet och som bjuder på maximal tillfredställelse.

Nyckeln till framgång? Höga ambitioner, förbannat driv, glödande passion och stor kunskap. Moderna riojor med själ och hjärta, så nära perfektion vi kan komma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *