Vin från solkyssta Kalifornien

USA

Ligger i en solstol och njuter av min omgivning. Klarblå himmel, palmer och Mexikanska Golfen två meter från mina bara fötter. Blundar och tar en sipp på min Mojito och inser att mitt tillfälliga kontor är bättre än någonsin. Befinner mig i ett soldränkt Florida, långt bort från den grå vardagen och om delstaten haft en blomstrande vinkultur hade skriveriet varit uppenbart. Så är det inte, men jag stannar i USA och beger mig med gott mod över till västra sidan, närmare bestämt till Kalifornien.

Kalifornien står för cirka 90 % av all produktion i landet och är ungefär 160 mil långt. Klimatet och jordmånen varierar stort, nederbörden är mycket begränsad till vinterhalvåret och regnet faller sällan under druvornas mognadsperiod vilket gör att konstbevattning praktiseras. Så sent som på 1980-talet började man förstå att odlingsplatsen var viktig och man delade in området i olika klimatzoner. Druvor som odlas främst är de blå Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot, Shiraz och Pinot Noir samt de gröna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Viognier. Vinbönderna använder sig av modern teknik, både gällande vitikultur och vinifikation och vi hittar några av världens största gårdar, de mest kända märkena, den bästa kvaliteten, den sämsta och allt däremellan. Det finns något för alla med andra ord.

När guldruschen började 1849 blomstrade vinodlingen i Kalifornien, vinkulturen färdades framåt i raskande fart och antalet vinproducenter ökade markant. Sen kom en tid av mörker. Det skedde en viss överproduktion i landet vilket skapade viner av sämre kvalitet och sen kom vinlusen och satte käppar i hjulet i slutet av 1800-talet. Vinindustrin drabbades hårt. När de började återhämta sig kom nästa smäll med alkoholförbudet som rådde i landet mellan 1919-1933 vilket medförde att det inte odlades något vin alls, man halkade efter och kunskapen gick i träda. Det var först runt 1960 som vinodlingen satte fart på allvar igen men de amerikanska vinbönderna fick börja om från början.

Ett område och en man tog täten. Robert Mondavi i världsberömda Napa Valley som ligger i North Coast, norr om San Francisco. I slutet av 1950-talet köpte han tillsammans med sin far och sin bror Charles Krug Winery i St. Helena, Napa men efter familjestrider fick han sparken och startade istället Robert Mondavi Winery i Oakville 1965, även detta i Napa. Robert odlade vin i europeisk stil och producerade endruvsviner eftersom marknaden var mest mottaglig för detta, han lyckades sprida anseendet om de kaliforniska vinernas kvalitet och hans viner blev och är en stor succé. Robert Mondavi Winery ägs sedan 2004 av Constellation Brands. Robert gick bort 2008 i Yountville i Napa County i Kalifornien men efterlämnade ett starkt minne som en modig pionjär och makalös vinmakare. Och med Napa Valley på kartan som ett av världens främsta vinområden. Det är stort.

Om några dagar lämnar vi Florida och med mig hem tar jag många fina minnen och en omättlig aptit på mer. Som tröst får jag spilla några väl valda droppar i mitt glas när jag kommit tillbaka till vardagen och minnas tiden i ”the Sunshine State” med glädje. Bästa semestern någonsin. Cheers!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *