På besök hos Enrique Mendoza

Vi har precis lämnat Torreviejas långa sandstränder och beger oss norröver i gassande solsken och ljumma vindar. Vi sveper förbi karga landskap med höga berg och djupa dalar. Passerar universitetsstaden Alicantes imponerande hamn och milslånga strandpromenad för att sedan nå Benidorms respektfulla kärna med skyskrapor som sträcker sig upp i himmelen, pulserande stadsliv och berusningen som råder längst kuststräckan. Slutligen kommer vi fram till vårt mål, bodegan Enrique Mendoza i distriktet DO Alicante, en av de absolut bästa i området.

Regionen Valencia på Spaniens östkust vetter mot Medelhavet och består av tre DO distrikt: Valencia, Utiel-Requena och Alicante där alltså det sistnämnda producerar de främsta vinerna. Regionen har länge förknippats med bulkviner av dålig kvalitet men har de senaste åren gjort en ordentlig uppryckning, moderniserat vingårdarna och börjat fokusera på kvalitet istället får kvantitet. En utveckling som på många håll visar sig i ambitiösa producenter med riktigt bra viner som resultat. Det är även tillåtet att producera cava i regionen.

I Alfaz del Pí, femton minuters bilfärd norr om turisttäta Benidorms höga tempo, ligger Enrique Mendoza. Vingården grundades 1989 och drivs idag av José, mer känd som Pepe, och Julián Mendoza (sönerna till Enrique), de fokuserar på internationella druvsorter  och kvalitet där frukten får stå främst. Den röda inhemska druvan Monastrell planterades så sent som för fyra år sedan. Efter att vingården etablerat sig i området ville man utvecklas ytterligare och bestämde sig därför för att utöka sina planteringar och köpte upp land i Villena, som ligger i den nordvästra delen av Alicante, men all vinifikation och lagring sker i Alfaz del Pì. Idag odlas de vita druvsorterna Chardonnay och Moscatel i Alfaz del Pí och i Villena odlar man de röda Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Shiraz och Monastrell. Vinerna odlas helt enligt ekologiska principer och alla vinerna säljs under DO Alicante och med Enrique Mendoza som signatur.

När vi åker upp på uppfarten till vingården möts vi av bländande modern arkitektur och grönskande omgivningar. Solen börjar gå ner över de mäktiga bergstopparna i väst och allt är bedårande och fängslande vackert. Vi parkerar bilen och möts av Magda Devesa, en avslappnad tjej med skinn på näsan och med en passion av sällan skådat slag. Vi promenerar bland vinfälten, känner och doftar på jorden där rankorna växer, tittar oss fascinerat omkring där allt är så genuint och förtrollande. Jag får alltid samma känsla. Att spatsera på vingårdar ger mig ett otroligt lugn och en enorm sinnesro. Vi fortsätter genom bodegans vineri, vidare ner i vinkällaren där vi möts av hundratals fyllda ekfat och rundturen avslutas med en vinprovning ute i den blomstrande trädgården.

Enrique Mendoza Chardonnay 2011: Halmgul färg med en medelstor doft av gula frukter där ananas, mogen citron, stjärnfrukt och vit grapefrukt slår igenom tillsammans med grönt äpple, vita blommor, omogen aprikos och mineral. Vinet är torrt och medelfylligt med en mycket frisk syra, en oljig munkänsla, aromer som återkommer i smaken är äpplen och citron, grapefrukt och mineral. En viss stjärnfruktbeska i avslutet.

Enrique Mendoza Crianza Monastrell-Merlot 2009: Djup blålila färg med en relativt stor och fruktig doft av röda solvarma bär som körsbär, plommon och vinbär. Torkade kryddor, choklad och rostade ekfatstoner är också framträdande. Vinet är medelfylligt, friskt och med många men snälla fat och frukttanniner. I smaken är det mer de mörka frukter som styr tillsammans med en påtaglig kryddighet och viss eldighet. Fruktigt, kryddigt och intressant med en viss kakaobeska i avslutet. Vinet produceras av 50 % Merlot och 50 % Monastrell.

Enrique Mendoza Reserva Cabernet Sauvignon-Shiraz 2007: Djup röd färg. Medelstor doft av mogna moreller, övermogna jordgubbar, rostade ekfat, multna höstlöv, mineral och kryddor som lavendel och timjan. Medelfylligt med en läskande syra, många men väl integrerade fat- och frukttanniner. Koncentrerad frukt där solmogna mörka bär dominerar med kryddiga och peppriga toner, övermogna röda bär och en rostad fatton. Långt pepprigt avslut.

Enrique Mendoza Estrecho 2007: Djup och tät mörkröd färg. Stor och fruktig doft av solvarma bär som svarta vinbär, körsbär och plommon. Mineral och färska kryddor som salvia och lavendel, viol, kakao och en lätt rostat ton framträder också. Vinet är fylligt, eldigt och oerhört fruktkoncentrerat. Frisk syra och många påtagliga frukt- och fattanniner, Kraftfullt, komlext och koncentrerat. Vinet produceras av 100 % Monastrell, och druvorna plockas från rankor som är över 80 år gamla, vilket ger lite frukt men desto mer koncentrerade druvor. Namnet ”Estrecho” betyder smal och kommer från att druvorna till detta vin plockas på den smalaste delen av vingården. En praktexempel på en rött, modernt kraftpaket från Alicante.

Enrique Mendoza Santa Rosa Reserva 2008: Mörkröd färg med en liten ljusare nyans i kanterna. Medelstor och elegant doft av mogna röda bär som vinbär och körsbär, solvarma jordgubbar, plommon, mineral och en rostad ekfatston, något pepprig. Relativt fylligt med aggressiva tanniner som kommer att mjukna efter några år i flaskan. Frisk syra och fruktkoncentrerad i smaken där mogna röda och mörka bär, kryddor och ekfat står i fokus. Strukturerat med en lång eftersmak. Vinet produceras av 70 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot och 15 % Shiraz. Traditionell och elegant som vinner på några års lagring. Vinet är en hyllning till Enrique Mendozas mor. Rosa Cortes Devesa.

Enrique Mendoza Dolç 2006: Tät mörkröd färg, Uttalad doft av mogna bär som jordgubbar och körsbär även torkade frukter som russin och dadlar tillsammans med torkade kryddor, kaffe och kakao. Vinet är fylligt och sött men en välbalanserad syra. Mjuka, välintegrerade tanniner och oerhört fruktkoncentrerat. Långt avslut. Vinet produceras av 50 % Pinot Noir och 50 % Monastrell. Druvorna får sitta kvar på rakan till maximal mognad har uppnåtts, skördas första veckan i december, jäser sedan i ståltankar och flyttas sedan över till amerikanska fat där de ligger i några år för komplexitet och mognad. Naturligt sött vin.

Glöm inte bort att vinerna kanske inte alls doftar och smakar på samma sätt hemma i Sverige som på plats, svårast var ändå att bedöma färgen så den får ni ta med en nypa salt. Det är väldigt lätt att svepas med i stunden och förföras av den intressanta historien och det magiska landskapet där intrycken och upplevelsen är total…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *