Château Capitoul Maelma Rouge 2004, 285 kr, Invinitum

Finns det något bättre än när man får hem vingårdarnas prestigevin för prov och det visar sig var just det som producenten utger det för att vara? Jag tror inte det. Speciellt inte om man som jag är en inbiten vinnörd och får rysningar när något är riktigt, riktigt bra. Som den här bedårande skapelsen från Languedoc i södra Frankrike.

Maelma Rouge spills i glaset efter någon timme på karaff och den djupt mörkröda färgen med vackra nyanser av tegelrött får mig redan här att bli smått förälskad. Doften är oerhört generös och fruktig med eleganta sekundära aromer som för tankarna till övermogna jordgubbar, våta löv, tobak, mocka och vanilj.

Arombilden är enormt komplex där jag även hittar kryddor, salmiak, nejlika och läder. Vinet fyller hela munnen och serverar en bra struktur med frisk syra och många tanniner, smakpaletten byggs inte bara på, utan domineras av våra svenska röda bär som lingon och tranbär tillsammans med en behaglig kakaobeska.

Maelma Rouge har fått många utmärkelser från internationellt kända vinskribenter som Robert Parker och det här vinet är verkligen elegant, komplext och mycket välgjort men fortfarande mycket ungt.

Efter några år i flaskan kommer det här vinet uppvisa sitt verkliga jag och på riktigt visa varför det är Château Capitouls flaggskepp. Ge det bara lite tid. Det är inte många gånger som jag är överens med Farbror Parker.

Vinet kan men enkelt och bekvämt köpa på Invinitum, leverans direkt hem till dörren.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *