Le Châtaignier Domaine de la Citadelle 2009, 119 kr, Invinitum

Tillhör ni den skara människor som trotsar kylan och med den de så ofta varmfruktiga röda vinerna nu när vintern är kommen och fortfarande föredrar att dricka vitt, är denna fruktiga sydfransos ett ypperligt exemplar. Vinet är ljust gult i färgen och har en ren men ganska diskret doft till en början där citron och vit grapefrukt är aromerna som framträder. Efter en liten stund i glaset när vinet antagit några grader varmare uppvisas en lätt aromatisk ton, de påfallande citrusfrukterna finns kvar men nu i en något varmare nyans och tillsammans med aromer av moget päron, mandel och smörblomma.

När vinet når gommen bjuder strukturen på en ung och fräsch syra, det är torrt och medelfylligt och har en viss behaglig beska. En något oljig och fet sammansättning avslöjas vilket beror på att vinet genomgått malolaktisk jäsning och legat på sin jästfällning, således antar vinet en fylligare och rundare karaktär. I smaken kommer de solgula citrusfrukterna, päron och en viss blommighet tillbaka och ger oss en lång, varm eftersmak med ett bra bett i slutet.

Ett relativt fylligt, fruktig och mjukt vin som mår bra av att serveras vid ca 12-13 grader och vill man bjuda på någonting till fungerar vinet alldeles utmärkt ihop med den nygriljerade skinkan som har ett generöst lager med äkta skånsk senap på, dessutom ligger det oss förträffligt i tiden. Vi höjer glaset för vitt vin till julskinkan i år!

Vinet går enkelt att beställa på Invinitum med några knapptryck och levereras direkt hem till din dörr.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *