Mammablogg – Det här med proffsmorsor

Jag känner att jag måste förklara mig, inte för att jag gjort fel på något sätt utan för att ni ska förstå vad jag faktiskt menar. Proffsmorsa är ett begrepp som jag ofta använder och har fått en del frågor och kommentarer om det så jag tänkte att vi reder väl ut vad en proffsmorsa egentligen är då.

 • En nybliven mamma som helt plötsligt (oftast redan efter första barnet) blivit expert på små barn. Inte då bara sina egna utan även andras.
 • Det är en morsa som blandar sig i hur andra gör med sina barn, talar och predikar om uppfostran som om det inte fanns någon morgondag.
 • Hon lägger sig i vad andra mammor äter, vad de dricker och hur de tränar. Det resulterar givetvis i att proffsmorsan gnäller över sina graviditetskilon flera år efter den egentliga förlossningen.
 • Proffsmorsan anser att man inte ska lämna bort sina barn, inte ens till nära och kära, de första levnadsåren. Vilket ofta leder till bittra, utmattade och tråkiga ensamstående mammor.
 • Hon talar om graviditeten, förlossningen och tiden efter som det vackraste i världen och som det finaste man kan uppleva. Hur många senilpiller människan i fråga tryckt är oklart.
 • Det är mamman som anser att om man inte jollrar med sina barn dygnet runt, vakar över dem när de sover eller byter blöja så fort bebisen pruttat är man ingen bra mamma och där med inte värd den åtråvärda (jo visst) titeln proffsmorsa.
 • Proffsmamman tvättar med specialmedel för att undvika allergier (jag tror helt tvärtom, att det framkallar överkänslighet) och hon slutar umgås med sina vänner för att barnet måste ha lugn och ro omkring sig, dammsug runt barnets säng när hon sover så lovar jag att ni vänjer henne vid ljud.
 • Hon ser amningen som det heligaste i himmelriket och fördömer alla mödrar som tycker det är frustrerande, kladdigt, obekvämt och som vill sluta snarast möjligt. Ni förstår ju även att det är hon som slänger med taxöronen i för tidig ålder.
 • Proffsmorsan förstår heller inte att hela världen inte vill se hennes trötta tuttar eller överflödiga kilon när hon ammar helt öppet i parken den varmaste dagen på året.
 • Inte heller är hon medveten om att bristningar, hängpattar och övervikt är lika fult oberoende barnafödsel eller ren lathet. Bär dina defekter med stolthet om du vill men fördöm inte oss andra som faktiskt vill ha tillbaka vår kropp.
 • Sist men inte minst så är det proffsmorsan som ångrar att hon inte vande sitt barn vid ljud när polarna ska ut käka middag, att hon tvättade med särskilda medel nu när ungen är full av prickar, dessutom tycker hon att livet är rätt jobbigt när hon fem år efter förlossningen fortfarande inte kommer i sina favoritjeans. Men det hon ångrar mest är nog ändå att hon ammade så länge att inte ens en plastdoktor rår på tyngdlagen.

Som ni säkert har förstått så räknas inte jag in i kategorin proffsmorsa, med det inte sagt att jag är en sämre mamma, bara en mer avundsvärd sådan. Jag lämnar med gott samvete nappflaskan till morfar, åker utomlands och skakar rumpa med mina vänner och min man. För jag har ju faktiskt både kvar. Dessutom en dotter som älskar tiden med sina mor- och farföräldrar.

Följ mig även på Fresh Magazine

2 svar på “Mammablogg – Det här med proffsmorsor”

 1. Hej!

  Just nu har jag en tävling på min blogg där man kan vinna ett par jeans från Lucky Ellen. Var gärna med.

  Ha en fortsatt härlig söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *