Jakten på Fondillón

Idag åker mina älskade föräldrar till Spanien. Jag är inte alls avundsjuk. Jo, det är jag men jag unnar de verkligen avkopplingen i form av sol, bad och god mat för att inte nämna fantastiska viner. Lite ”hula-ba-lula” och ”rajtan-tajtan” får jag också önska dem. Ge fan i 10 000 meters klubben bara.

De åker till Torrevieja vilket ger dem närheten till både Alicante och Murcia som är två spännande vinregioner på frammarsch med mycket historia och kultur, de innehar vardera tre DO-distrikt (med varierande kvalitet) och här finns det gott om saker att fynda. Nuförtiden är det inte bara trötta bulkviner och sliskiga moscatelviner som saknar balans som produceras utan nu hittar man även friska fruktiga moderna viner och söta viner med finess.

Av mig har de bara fått ett uppdrag och det är att hitta Louis XV:s favoritvin, nämligen Fondillón, som är karaktäristiskt och namnskyddat för DO Alicante. Fondillón är ett sött, oxiderat starkvin som är gjort på de finaste Monastrelldruvorna (oftast), druvorna lämnas att övermogna på vinrankan, får sen torka, jäses med lokal jäst upp till 18 % och lagras sedan minst 8 år på ekfat, för det mesta ännu längre, solerasystemet används som regel. Vinet sägs ha en makalös livslängd (har ännu inte haft möjligheten att själv prova) och länge har jag försökt få tag på det utan lyckat resultat.

Nu har jag i alla fall hittat några bodegor som tillverkar vinet och det ryktas om att på Bodega Quiles Primitivo i Monóvar har de en Fondillón till försäljning som föddes 1948. Jag är inte den som är kräsen så var det gott nog åt kungen duger det alldeles förträffligt till mig.

3 svar på “Jakten på Fondillón”

  1. Kolla men Viña Espanola. De brukar ha en fondillon.
    Ska själv ner till Vinoble i Jerez om ett par veckor och plöja igenom ett antal. Har provat ett par stycken för många år sedan och de var mycket trevliga.

  2. Det ska jag göra! Tack för tipset… Låter inte alls helt fel med lite Jerez :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *